Keď si chceme kúpiť gaštany na ďalšiu prípravu doma, nezabudnime skontrolovať ich kvalitu. Šupka musí byť lesklá, pozor na dierky po škodcoch, alebo stopy po plesniach. Je dobré plody postláčať. Ak budú tvrdé, majú zdravé vnútro.
Pred akoukoľvek tepelnou úpravou je potrebné narezať šupku každého plodu urobiť 2 kolmé rezy. Pre uľahčenie rezania je dobré gaštany vopred namočiť na pár hodín do vody.
Keď ich chceme variť, plody dáme do vriacej vody na cca 15 min. Potom ich vyberieme, zabalíme do utierky a rozdrvíme šupky.
Z dužiny môžeme urobiť plnku do zákuskov, alebo pripraviť gaštanové pyré.
Keď ich chceme pečené, na plech uložíme gaštany rezom nahor do rozohriatej rúry na 15-20 min.
Gaštany sú zdravá pochúťka. Obsahujú vitamíny A, B, C, K a minerály draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo a vlákninu.
Majú dobrý účinok na žalúdočné problémy, aj zlepšenie pamäti.
Konzumáciou gaštanov zlepšujeme elasticitu pokožky aj pevnosť vlasov. Prispieva tiež k liečbe anémie aj reumatickej bolesti.