Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

2013
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Týždeň boja proti rakovine - Alkohol a cigarety vynechaj! dátum pridania
15-10-2013


Týždeň proti rakovine - 21.10.- 25.10.2013 - sa opätovne spája s prevenciou a informovanosťou. Každý rok volí Liga proti rakovine tému, ktorá je aktuálna, tému, ktorá má v oslovovanej cieľovej skupine vyvolať záujem zamyslieť sa nad komunikovaným problémom. Tohtoročná preventívno-informačná kampaň chce jazykom blízkym cieľovej skupine zaujať jej pozornosť, zodpovedať otázku z headline kampane: „SuperHero či SuperZero?“ a usmerniť ju pri rozhodovaní výberu životného štýlu.


Podľa slov prezidentky Ligy proti rakovine MUDr. Evy Sirackej,DrSc. si tabakový priemysel rafinovanými metódami získava mladšie ročníky. Každým rokom stúpa u žien percento fajčiarok, ale čo je ešte alarmujúce, veková hranica sa posúva do detského veku. Už 15. rok Liga proti rakovine organizuje týždeň proti rakovine. Tohtoročná jesenná kampaň nie je len o fajčení, ale aj o alkohole. Pretože pitie alkoholu takisto spôsobuje rakovinu. U mužov prevláda najmä rakovina pľúc, hrtanu, pažeráka a pankreasu. U žien bola na prvom mieste rakovina prsníkov, no "vďaka" fajčeniu sa na toto miesto prepracuváva rakovina pľúc.
Pani Siracká je presvedčená, že kampaňou dosiahnu minimálne to, aby boli deti informované o dôsledkov nerozvážneho fajčenia a pitia alkoholu. Štát má veľké zisky z predaja týchto produktov, zrejme preto nemá záujem sa podieľať na takýchto osvetových kampaniach.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc. upozornil, že je spoločenskou normou v mladom veku piť, čo sa neskôr prejaví vo forme rakoviny. Ak vypije mladý človek denne jedno pivo, alebo 2 dcl vína, zvyšuje si tým riziko ochorenia na rakovinu pečene alebo prsníka. Podľa štúdií zdravotníckej organizácie je alkohol silný karcinogén, nie však kvôli prímesiam, ale kvôli sebe samému. Ak by aj ihneď prestal, ešte nasledujúce dva roky bude vo vysoko rizikovej skupine. Ľubomír Okruhlica, poukázal na fakt, že ide o bežného pravidelného konzumenta, nie alkoholika, kde sú riziká neporovnateľne vyššie. Pre zaujímavosť uviedol, že v Austrálii je na alkoholických nápojoch (rovnako ako u nás na cigaretových krabičkách) upozornenie, že alkohol zvyšuje riziko rakoviny.



Aktuálna kampaň Ligy proti rakovine sa sústreďuje na mladých ľudí vo veku 12-25 rokov, pretože alkohol a cigarety už dávno nie sú záležitosťou dospelých. Vizuály kampane, ktoré mladých ľudí oslovujú, boli cielene pripravené tak, aby im rozumeli, aby ich navonok vnímali ako recesiu, ktorá vyvolá o tému záujem s následnou sebareflexiou, vedúcou k potrebnej zmene vnímania životného štýlu. Aby pochopili, že keď pijú a fajčia, nie sú SuperHEROES (SuperHRDINOVIA), ale SuperZEROES (SuperNULY). Práve preto bola vytvorená aj webstránka www.superzero.sk, aby mladí pochopili, že tento spôsob správania sa vedie k strápneniu seba samého.
Postavy „Catwoman“ a „Batman“ nie sú v ponímaní kampane nasledovaniahodnými „hrdinami“. Upozornenie, že „fajčenie a pitie alkoholu z Teba hrdinu neurobia, ale môžu vážne ohroziť Tvoj život“ nie je len suchou frázou. Tento odkaz je podporený vydaním BRO´ŽÚRKY o tom, ako fajčením a pitím možno ohroziť vlastné zdravie. V nej môžu čitatelia nájsť odpovede na otázky ako napríklad: „Čo fajčenie a Tvoje srdce?“, „Ako vplýva fajčenie na mozog?“, „Ako trpí pri fajčení Tvoj nos a hrdlo?“, „Má fajčenie vplyv aj na plodnosť?“, „Čo sa stane, keď prestaneš fajčiť?“, „Aký vplyv na zdravie má alkohol?“ a mnohé iné.
Sprievodná BRO´ŽÚRKA, ktorá bude v rámci kampane rôznymi spôsobmi distribuovaná do škôl či na miesta pohybu mladých ľudí, nemá ambíciu dosiahnuť niečo príkazmi, zákazmi či mentorovaním. Uvádza skutočnosti a fakty, necháva na rozhodnutí čitateľa, ako informácie vyhodnotí.

Týždeň proti rakovine odštartuje workshopom pre 100 študentov a pedagógov zapojených do projektu „Onkologická výchova“. 4-dňové stretnutie v Bratislave bude plné zaujímavých prednášok, zaujímavých ľudí i motivačných voľnočasových aktivít. Týchto mladých ľudí vníma Liga proti rakovine ako svoju „predĺženú ruku“ na komunikáciu s ich rovesníkmi.




Od 21.10. sa v rámci Slovenska v rôznych formách objaví vizuál s logom SuperZero. Od tohto dátumu mnohé spolupracujúce internetové portály, navštevované hlavne cieľovou skupinou, formou bannera odkážu návštevníkov na www.superzero.sk. Tiež vizuály, umiestnené vo vlakoch, autobusoch, v spolupracujúcich printoch či rozpohybované na veľkoplošných obrazovkách v rôznych mestách a obchodných centrách Slovenska s hlavnými „hrdinami“ posolstva, majú v sebe zakomponovaný odkaz na uvedenú stránku. Brožúrka bude distribuovaná formou trainmailu v rámci celého Slovenska a zasielaná i na školy.

DEŇ JABĹK

V závere Týždňa proti rakovine, v piatok 25. októbra 2013, sa uskutoční už po 15-tykrát i tradičný Deň jabĺk. „Vymeň cigaretu za jablko“ platí opätovne. Túto výzvu používala Liga proti rakovine i v minulosti, aby prostredníctvom jablka - symbolu zdravia a zdravej výživy - približovala potrebu a význam dôležitosti prevencie. V Bratislave i v sídlach organizačných zložiek Ligy proti rakovine (Piešťany, Lučenec, Bardejov, Banský Bystrica, Liptovský Mikuláš, Nitra, Michalovce, Trnava, Vranov nad Topľou, Nové Zámky, Skalica, Košice, Žilina, Trenčín) bude možné v piatok stretnúť dobrovoľníkov Ligy proti rakovine, ktorí Vás oslovia a ponúknu Vám jablko aj informačnú BRO´ŽÚRKU.
Jablká, ktoré sa budú rozdávať, pochádzajú z úrody slovenských pestovateľov. Približne 3 tony jabĺk už po 15-tykrát na účely rozdávania počas Dňa jabĺk dodáva bezplatne pre Ligu proti rakovine odbytové družstvo producentov ovocia SK FRUIT Ostratice.

„Alkohol a cigarety vyNECHaj a uži si môj koncert“

V Bratislave sa uskutoční špeciálne podujatie s rozšíreným programom v Eurovea. Okrem rozdávania jabĺk od 15:30 bude popoludnie spestrené sprievodným programom s rôznymi súťažami pre mladých, podporou Dňa jabĺk Martinom Harichom, ktorý môže byť pozitívnym vzorom pre mladých s ohľadom na jeho zdravý životný štýl bez cigariet a alkoholu. I preto sa rád pripojil ku kampani posolstvom: „Alkohol a cigarety vyNECHaj a uži si môj koncert“, ktorým kreatívne prepojil šnúru koncertného turné venovanú prezentácii svojho nového albumu „NECH“ s podporou kampane.
Ďalší známi ľudia sa tiež ochotne pridali, prídu predviesť to, čím sa zaoberajú. Osobne vysvetlia rozdiel medzi SuperHero a SuperZero. Patria ku nim: Melánia Kasenčáková a Johny Mečoch – tanečníci, Roman Volák – niekoľkonásobný majster sveta v karate a tiež Tomi „Kid“ Kovács – profesionálny boxerista.
Všetci spomínaní sa radi do podpory kampane zapojili bez nároku na honorár či akúkoľvek odmenu.



Fotogaléria k článku:
Autor:
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov