Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

2014
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Gipsy Food Festival dátum pridania
28-03-2014


Radi spoznávate iné kultúry? Originálny Gipsy Food Festival opäť oživí bratislavské ulice a reštaurácie.



Občianske združenie Divé maky už po druhýkrát organizuje od 7. do 13. apríla Gipsy Food Festival. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov je festival možnosťou, ako sa zúčastniť na veľmi chutnej forme verejnej zbierky. Z každého objednaného jedla ide minimálne jedno euro na podporu projektov, ktorými občianske združenie Divé maky pomáha talentovaným rómskym deťom.

Počas druhého aprílového týždňa je pre vás pripravený výnimočný gastronomický zážitok v bratislavských reštauráciách El Gaucho, St. Marten, Pohoda Caffe, Funki punki, Lemon Tree, Pod Kamenným stromom, Prašná bašta a ďalších.
Reštaurácie zostavia svoje menu z tradičných receptov rómskej kuchyne a v niektorých vám k jedlu zahrá rómska kapela. Budete mať jedinečnú príležitosť ochutnať hustú polievku Žufku, placku Marikľu či pečené rebrá Pešvare.
Jedlá sú jednoduché, ale mimoriadne chutné. Gipsy Food Festival navracia Bratislave jej historický kolorit a pomáha búrať predsudky.

Dajme šancu talentom

Každý, kto ochutná menu z Gipsy Food Festivalu, alebo prispeje inou formou (dvomi percentami z daní, príspevkom do určených pokladničiek, alebo zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 821) poskytne aj životnú šancu. Spoločne môžeme vďaka štipejdijnému programu zmeniť osud rómskych detí s výnimočným nadaním a motiváciou, ktoré pochádzajú zo sociálne slabších rodín. Cieľom Divých makov je prostredníctvom pozitívnych príkladov týchto mladých ľudí budovať novú, úspešnú a hrdú rómsku generáciu.



V rómskej kuchyni nesmie chýbať mäso

Rómovia bez mäsa ani nevaria, je ich hlavnou a veľmi dôležitou surovinou v kuchyni. Stále platí zásada, že každá rómska matka sa snaží ponúknuť svojej rodine až prehnané množstvo jedla. Možno tak nevedomky zaháňa strach z veľkého hladu, ktorého si Rómovia v minulosti užili viac ako dosť. Preto je jedlo pre nich dôležitejšie ako nákup nových vecí.
Pri príprave jedla dominovali múka, zemiaky, strukoviny, mliečne výrobky, vnútornosti a údeniny. Známe tradičné rómske jedlá ako Gója, Džatky alebo Marikľa, pripravujú Rómovia v Španielsku, Rumunsku, Indii, Rusku a na Slovensku úplne inak. Základ ostáva, ale každý si pridáva nové koreniny, obmieňa suroviny, skúša nové recepty. Typické a obľúbené rómske jedlo je práve Gója. Jedlo podobné jaternici sa plní rôznymi plnkami podľa jednotlivých regiónov, zvyklostí v rodine, či jej finančných možností. Najčastejšie sa plnia zmesou zo surových zemiakov, cibule, rasce a soli. V niektorých častiach Slovenska nájdete v zmesi aj ryžu, rôzne koreniny či cesnak.


Nezabudnuteľní Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek



Keď ľudia varia s láskou

Nedávno sme mali možnosť naučiť sa v škole varenia Chefparade variť pár tradičných rómskych jedál. Recepty pripravila pani Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek.
Útla, jemná a krásna pani, ktorej by ste ani náhodou neurčili správne vek, šéfovala desiatky rokov v kuchyni. Je odborníčkou na rómsku kuchyňu a autorkou väčšiny receptov podávaných v rámci festivalu. "Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba. Preto, ak som varila, tak len to najlepšie," prezrádza Zdenka tajomstvo úspechu.
Rovnako sa skláňame pred umením pána šéfkuchára Zdeňka Micháleka. Pod jeho rukami vzniklo v priebehu pár sekúnd aj z obyčajnej masy zemiakovej kaše za pomoci dvoch lyžičiek elegantne a lákavo naservírované jedlo. Má mnoho skúseností, pôsobil ako šéfkuchár vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách a na Slovensku. V súčasnosti pôsobí v Chefparade ako manažér prevádzky a mentor. "Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete," hovorí Zdeněk.



Jedlá sa ničím zvláštnym neodlišujú od typických slovenských. Napríklad také Džatky sú v podstate fučka, zemiaková polievka sa rovnako nájde na podobný spôsob aj u nás gadžov,... Takmer v každom recepte je slanina a cibuľa. Používajú čerstvé bylinky, čierne korenie, rascu, červenú papriku, žiadna vegeta, či bujón tu nemá miesto. Poctivá domáca strava.
Ak budete premýšľať, čo na Gypsy Food Festivale ochutnáte, skúste Chumer s bukami (Rezance s pečienkami). Jednoduché jedlo, úžasne spojenie chutí. Tajomstvom je pridanie jemne nastrúhanej mrkvy, ktorá zjemní chuť pokrmu a zároveň dodá vitamíny. A nezabudnite na Pašvare (pečené rebrá) či Cigánsky koláč.
Spojte dobré s užitočným a pozvite aj priateľov.



Fotogaléria k článku:
Autor: dmi
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov