Tekvice obsahujú veľa vody, vlákniny, ale tiež aj vitamíny a minerály. Môžeme ich upraviť pri príprave jedál na akýkoľvek spôsob. Postrúhať do placiek, zapekať, dusiť, aj smažiť, či použiť do šalátov. Tiež ich môžeme zavariť nakyslo alebo nasladko.
Obľúbená je aj cuketa, ktorá keď je mladá, dá sa jesť aj so šupkou a je bohatá na karotén, vitamín E, B, železo, aj zinok. Jej účinok poznáme pri diétach – obezite, reumatizme, cukrovke, aj žlčových kameňoch.
Patizóny majú podobný obsah vitamínov a minerálov ako cukety. Podporujú trávenie, znižujú obsah tukov v krvi. Majú mierne močopudné účinky
A viete, že tekvicové jadierka znižujú krvný tlak aj cholesterol? Tiež pomáhajú diabetikom znižovať obsah cukru v krvi. Obsahujú rôzne vitamíny - vitamín E, zinok, A , D, B a minerály – vápnik, horčík, železo. Podobné účinky má aj tekvicový olej, ktorý sa vyrába z jadierok.