Ovocie určené na prípravu diabetických kompótov nemá obsahovať veľa vlastných cukrov. Preto nie je vhodné kompótovať napr. prezreté hrozno, slivky a ostatné ovocie, naopak odporúča sa použiť kyslejšie a trpké ovocie, pri ktorom sa natoľko neprejaví sladká chuť sacharínu.
Úprava ovocia a jeho plnenie je rovnaké ako pri normálnych kompótoch. Diabetické kompóty plníme zväčša do menších pohárov, aby sa kompót po otvorení rýchlo skonzumoval.
Tabletky sacharínu do každého pohára odpočítame, najlepšie ak ich dáme na dno prázdneho pohára. Používame sacharín T110, ktorého tabletka má sladivosť 1 kocky cukru s váhou okolo 7 g.
Do pohára s obsahom 370 ml odpočítame 5 až 8 tabletiek podľa kyslosti ovocia. Kompót presladený sacharínom nie je chutný.
Poháre naplnené ovocím zalievame studenou alebo teplou vodou takmer až po okraj pohára. Pre svetlé ovocie (jablká, hrušky, broskyne) vodu mierne okyslíme, na 3 L pridáme zarovnanú kávovú lyžičku kyseliny citrónovej.
S t e r i l i z á c i a
Sacharín, rovnako ako cukor, v náleve nemá nijaké konzervačné účinky, ale cukor má vplyv na pevnejšiu konzistenciu plodov a horšie sa prehrieva. Preto diabetické kompóty musíme sterilizovať opatrnejšie, než kompóty s cukrom a volíme preto najnižšie sterilizačné hodnoty uvedené pri jednotlivých druhoch kompótov.