Podobne ako všetky sýtozelené listové druhy zeleniny je aj brokolica dôležitým zdrojom horčíka.
Horčík je nevyhnutný pre činnosť svalov, sdca, prenos nervových vzruchov a produkciu hormónov.
Asi 40% ľudí trpí nedostatkom horčíka, čo sa prejavuje poruchami srdcového rytmu, ťažkosťami s trávením, nervozitou, problémami s kosťami alebo so zubami a v psychickej oblasti depresívnymi stavmi.
Vysoký podiel vlákniny v brokolici pozitívne ovplyvňuje činnosť čriev, spevňuje vrstvu klkov na črevnej sliznici a tým umožňuje predchádzať vážnym ochoreniam čriev, dokonca aj rakovine.
Brokolica:
pôsobí preventívne proti infekciám
zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
posilňuje činnosť svalov (zlepšuje športovú kondíciu a výkonnosť)
podporuje imunitný systém
odstraňuje neurózy, podráždenosť a poruchy spánku
posilňuje srdce a krvný obeh
významne pomáha predchádzať ochoreniam čriev
podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek
kyslíkom
zmierňuje menštruačné problémy.
Brokolicu tepelne upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Do hrnca ju vkladáme zakaždým spodnou časťou a základňou listov nadol, jemné púčiky idú naposledy. Dusíme asi 15 minút.
Mrazenú brokolicu necháme rozmraziť a pripravujeme ako čerstvú podľa vlastnej fantázie.