Potrebujeme:
2 pásy rebierok z mladého bravč. mäsa, spolu asi 2kg
2 až 3 lyž. prášk. chili papriky
soľ a čierne korenie na dochutenie
O m á č k a:
1 pohár rajčinového kečupu
1/3 pohára hroznového muštu
1/4 pohára pomarančovej šťavy
1/3 pohára hnedého cukru alebo 1/2 pohára medu
4 strúčiky cesnaku, očisteného, rozmačkaného
2 lyž. Worcesterskej omáčky
2 lyž. prášk. chili papriky
1 lyž. horčice
2 čaj.lyž. mletého kmínu
1/2 čaj.lyž. mltého zázvoru
1/4 čaj. mletej škorice
Príprava:
Rozhorúčte si rúru na 170°C.
Rebierka zospodu opaprikujte, okoreňte a osoľte. Rebierka vložte do rúry a jemne prikryte alobalom. Mierte pečte asi jednu hodinu.
Zatiaľ si pripravte omáčku: na panvici zmiešajte kečup, mušť, pomarančovú šťavu, hnedý cukor (med), cesnak, Worcesterskú omáčku, papriku, horčicu, kmín, zázvor a škoricu.
Na miernom ohni priveďte do varu. Varte, nezakrývajte, opatrne miešajte, pokým sa chute dobre premiešajú asi 15 minút. Dajte bokom.
Pripravte oheň v grile. Okoreňte rebierka opatrne s čiernym korením a dochuťte soľou, položte na naolejovaný gril. Rebierka natrite omäčkou a nemusíte ňou šetriť. Grilujte pokým sa nekaramelizuje, 8 - 10 minút. Otočte, natrite opäť s omáčkou a grilujte do chrumkava, kým sa neskaramelizuje omáčka, takisto asi 8 až 10 minút.
Rebierka položte na drevenú dosku (krájaciu) a rozkrájajte na časti. Naaranžujte na horúcom tanieri a podávajte.
Nalejte zvyšnú omáčku do malej misky a dajte na stôl.
Dobrú chuť!