c u k o r - rafinovaný repný zvyšuje sladkosť výrobku a energetickú hodnotu. V 100 g cukru je viazaných 397 joulov, kým napr. v zadnom hovädzom mäse je len 147 joulov, t.j. 3-krát menej. Vzhľadom na to, že v ľudskom organizme sa nadbytok cukrov premieňa na rezervné látky, najmä tuk, a vzhľadom na ďalšie nepriaznivé účinky nadbytočného cukru na naše zdravie je žiadúce znižovať obsah cukrov doma pripravovaných zaváranín,
čím sa v nich zníži obsah tzv. prázdnych joulov /bez ďalších živín/. Vhodné sú všetky druhy cukru.
s a c h a r í n - umelé sladidlo bez energetickej hodnoty, vhodné na sladenie zaváranín pre chorých na cukrovku (diabetikov) a pri redukčnej diéte. Sacharín sa neodporúča pre deti a tehotné ženy. U nás sa pre domácnosť vyrába sacharín so sladivosťou 110-násobne vyššou než cukor s prídavkom bikarbonátu (sóda bikarbóna) na zníženie prenikavo sladkej chuti. Preto pri rozpúšťaní v kyslom prostredí pení v dôsledku unikania oxidu uhličitého.
Teda namiesto vrchovatej polievkovej lyžice cukru (= cca 4 kocky cukru), pridáme 4 tabletky sacharínu.
Namiesto 100 g kryštálového cukru (= cca 15 kociek cukru) pridáme 15 tabletiek sacharínu.