Najmä roľníci a sedliaci prispeli k rozvoju mestečka, ktoré preslávili pestovaním zeleniny. Zvlášť kapusta sa stala synonymom pre Stupavu a okolie. Pôda, na ktorej sa kapusta pestuje výrazne ovplyvňuje jej chuť. Stupavskú kapustu spoznáte podľa ostrejšej chrenovej „príchute“.
Mesto Stupava obnovilo zašlú slávu kapustárskej tradície a každoročne organizuje Slávnosti kapusty – Deň zelá. Slávnosti sú známe na celom Slovensku ako festival záhoráckeho folklóru, sprevádzaný rôznymi výstavami, súťažami o najťažšiu hlavičku kapusty, najkrajšie dyňové strašidlo, remeselníckym jarmokom atď.
Počas podujatia sa v reštauračných zariadeniach podávajú regionálne špeciality, konajú sa výstavy miestnach umelcov a tento rok sa pripravuje vydanie receptára kapustových šalátov.
Slávnosti kapusty sa konajú v Stupave (pri Kultúrnom dome) v dňoch 5.-7.10. Inak tomu nebolo ani tento rok. Okrem bohatej regionálnych špecialít, degustácie kvasenej kapusty, je každoročne pre hostí slávností pripravený bohatý kultúrny program, v ktorom účinkujú folklórne súbory z regiónu, dychové hudby, hudobné skupiny stredného prúdu a profesionálni umelci. V nedeľu podujatie končí ohňostrojom.