Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Jablká dátum pridania
06-08-2007


Americkí vedci už začiatkom 6O rokov dokázali, že kto zje 2 jablká denne, predchádza kornateniu tepien. Anglické ľudové príslovie vraví to isté,iba skromnejšie -kto zje denne jablko nepotrebuje lekára.


Základom tohoto pozitívneho javu je, že jablká obsahujú pektín, čo vedie k očividnému poklesu cholesterolu v krvi.
Jablko je teda potrava s mnohostranným účinkom. Zásobuje telo vitamínmi, nerastnými látkami, je výborným potravinovým článkom pri cukrovke a iných chorobách. Dôležitý je napríklad obsah stopového prvku kália, veľmi potrebného pre normálny rast a tvorbu tkaniva. Lámavé nechty, rohovatenie kože na nohách, vypadávanie vlasov, to všetko poukazuje na nedostatočnú náhradu opotrebovaného tkaniva, na nedostatok kália. A pritom 100g jablka obsahuje až 120 g kália.





Jablká priaznivo vplývajú na:
Trávenie - pravidelné jedenie jabĺk zaručuje zdravý tráviaci trakt. Črevný katar môžeme vyliečiť zelenými jablkami s vysokým obsahom pektínov. Na celkové omladenie organizmu sa odporúča l jablkový deň.
Zuby - hryzenie do jablka osoží zubom i ďasnám. Slúži i na osvieženie dychu.
Obezita - kto sa chce zbaviť prebytočných kíl, mal by niektoré jedlá nahradiť jablkom. Jedno stredne veľké jablko obsahuje 40 kalórií.

Pre vzácny obsah rôznych látok majú sa jesť jablká často,napokon je to naše najprístupnejšie ovocie.

100 g jabĺk má tieto hodnoty:
Vitamín C 12 mg, kalcium 7 mg, kálium 140 mg, uhlohydráty 13 mg.
Obsah vitamínu C môže mať kolísavú hodnotu, záleží na klíme, dĺžke skladovania. Pretože výživné látky sa najviac nachádzajú pod kožou, treba jesť jablko neolúpané. Jablká poskytujú najmäpre diabetikov výborný základ pre prípravu rôznych chutných jedál.







Autor: Lýdia Gargalovičová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 1



1 F.Civan 05-06-2009 | 13:00:55
Taktiež konzumujem jablká skoro každý deň,cholesterol mám v norme,celkove sa cítim dobre, okrem iného jablká ma dobre prečistia, chodim na toaletu 2 až 3 krát denne,




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov