Slivky obsahujú všetky vitamíny skupiny B, okrem vitamínu B12.
Sú tiež veľmi dobrý stimulátor metabolizmu sacharidov, obmedzujú premenu sacharidov na trigliceridy -zásobnú formu tukov. Majú tiež odvodňujúce účinky. Prečisťujú črevá a tiež pomáhajú pri zápche. Zvyšujú aj odolnosť proti stresu.
Obľúbené sú aj sušené slivky, ktoré môžeme miešať s ovsenými vločkami a orieškami,
rýchlo zaženú hlad.
Náš tipUž máte uvarený lekvár?
Potrebujeme:
1 kg sliviek
600 g cukru
šťava z 1 citróna
2 klinčeky
Príprava:
Slivky odkôstkujeme, rozpučíme a zmiešame s ostatnými uvedenými surovinami.V hrnci vložíme do rúry pri teplote 185 st. C. V rúre ponecháme najmenej 3 hodiny. Pod hrniec dáme na zvýšenie vlhkosti nádobu s vodou. Občas premiešavajme. A nakoniec necháme vychladnúť.