Ako so zeleninou?
Pred zmrazovaním ju dôkladne umyjeme, osušíme a pokrájame. Keď ju najprv krátko povaríme, zachová si viac vitamínov. Zeleninu môžeme dať zmraziť do mikroténových vreciek. Vrecká a fólie sú na jednorázové použitie. Plastové dózy s vrchnákom môžeme použiť viackrát. Na zmrazenie nie je vhodná zelenina, ktorá má vysoký podiel vody.
Ovocie
Keď chceme zmraziť drobné bobuľky ovocia, najprv ich rozložíme do plytkej nádoby, aby bobuľky ostali pekne oddelené. Až potom ich preložíme do nádoby, v ktorej ich chceme skladovať. Väčšie ovocie pokrájame na kúsky, alebo môžeme pripraviť dreň.
Bylinky
Keď sú úplne čerstvé aj v mrazničke si zachovajú chuť a vôňu. Dobre sa zmrazuje kôpor, petržlen, pažítka, mäta. Môžeme ich zmraziť aj nepokrájané, alebo ich pokrájať a zaliať do nádobiek na ľad. Rovnako môžeme dať zamraziť bylinky zaliate bujónom, čo ušetrí čas pri príprave polievok.