Pri nákupe zvykneme si vybrať menšie neprezreté plody. Ak pripravujeme väčšie a staršie plody, vopred ich nakrájame a posolíme. Asi po štvrť hodine sa vyplaví tekutina a zmizne aj horká príchuť.
Baklažány sa dajú pripraviť na mnohé spôsoby. Napr. baklažán na smotane, pečený baklažán so syrom, plnené baklažány, musaka z baklažánov, baklažán plnený ryžou, obaľované baklažány, vyprážaný baklažán, marinovaný baklažán, alebo baklažánový koláč so strúhaným syrom, baklažánový koláč po sicílsky, baklažány na spôsob francúzskych zemiakov, prekladané s osmaženou cibuľkou a zemiakmi a tenko na kolieska nakrájaný baklažán, nakoniec posypané postrúhaným syrom.
Ochutnali ste už vyprážaný baklažán s jogurtom?
Dva baklažány ošúpeme, pokrájame na plátky a posolíme. Keď zvlhnú, obalíme ich v hladkej múke a prudko opražíme na oleji. Opražené plátky potrieme cesnakom potretým so soľou a zložíme ich na seba, aby sa preležali. Po chvíli plátky rozložíme na misu a prelejeme jogurtom, ktorý sme predtým rozmiešali, osolili a pridali rozotretý cesnak. Podávame s tmavým chlebom.