Potrebujeme:
Na cesto:
130 g zmäknutého masla alebo margarínu
80 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru
2 vajcia
150 g hladkej múky
1 zarovnaná kávová lyžička Kypriaceho prášku do pečiva
2 polievkové lyžice mlieka
Na náplň:
500 g jahôd
80 g cukru
500 ml smotany na šľahanie
1 balíček Želatínového stužovača
100 ml vlažnej vody
Na ozdobenie:
250 g jahôd
50 g marhuľového džemu
250 ml smotany na šľahanie
25 g nasekaných pistácií
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
papier na pečenie
cukrárske vrecko
štetec alebo pierko
Príprava:
- 1. Na prípravu cesta vymiešame elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme vajcia a vyšľaháme. Premiešame múku s kypriacim práškom a striedavo s mliekom zašľaháme do peny. Cesto nalejeme do vymastenej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút
- 2. Uvoľníme okraj formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Potom okolo korpusu umiestnime očistený okraj formy.
- 3. Na prípravu náplne umyjeme a očistíme jahody. Polovicu jahôd rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s cukrom. Druhú polovicu jahôd nakrájame na malé kúsky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Želatínový stužovač pripravíme spolu s vodou podľa návodu na obale. Pridáme rozmixované jahody a kúsky jahôd. Jahodovú náplň rozotrieme na korpus a uhladíme. Tortu odložíme na 1 hodinu do chladničky.
- 4. Pred zdobením odstránime okraj formy. Umyté a očistené jahody rozkrájame na polovice a rozložíme na tortu. Marhuľový džem zahrejeme a pomocou štetca alebo pierka potrieme jahody. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie dotuha, naplníme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na okraj torty. Povrch posypeme pistáciami.
Dobrú chuť!