Pre 4 osoby
doba prípravy: 25 minút
dobra marinovania: 1 hodina
spôsob grilovania: priamy, stredne silný žiar (175 – 230°C)
doba grilovania: 4 - 5 minút
Potrebujeme:
Na marinádu
½ lyžičky najemno nastrúhanej kôry z biopomaranča
4 lyžice čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
4 lyžice čínskeho ryžového vína alebo suchého sherry
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica omáčky hoisin (z ázijskej predajne)
1 lyžica najemno nasekaného čerstvého zázvoru
1 lyžica tmavého sezamového oleja
¼ lyžičky roztlčených červených chilli vločiek
Na omáčku
2 lyžice fermentovaných čiernych sójových bôbov
125 ml kuracieho vývaru
2 lyžice čínskeho ryžového vína alebo suchého sherry
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička cukru
1 ½ lyžičky škrobovej múčky
1 lyžica arašidového alebo iného rastlinného oleja
2 lyžičky najemno nasekaného čerstvého zázvoru
1 strúčik cesnaku, nasekaný najemno
2 lyžice čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
Príprava:
1. Prísady na marinádu rozmiešame v stredne veľkej mise.
2. Tenké zužujúce sa konce panenskej sviečkovej odkrojíme a využijeme inak alebo ich naložíme do marinády a grilujeme spoločne s medailónkami. Každú panenku rozkrájame na šesť rovnako veľkých, približne 4 cm hrubých plátkov. Po jednom ich rozložíme na pracovnú plochu a spodnou časťou dlane ich stlačíme na hrúbku asi 2,5 až 3 cm. Medailónky vložíme do dostatočne veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a prelejeme marinádou. Z vrecka vytlačíme vzduch, sáčok uzavrieme a viackrát obrátime, aby sa marináda dobre rozdelila. Mäso v sáčku aspoň na 1 hodinu postavíme do chladu a občas ho obrátime.
3. Do menšej misky s teplou vodou dáme na 10 až 20 minút namočiť sóju na omáčku. Zlejeme, necháme dobre odkvapkať a nasekáme nahrubo. V stredne veľkej mise rozšľaháme kurací vývar, ryžové víno, sójovú omáčku a cukor. Šľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Poprášime škrobovou múčkou a dôkladne rozmiešame, aby sa rozpustila.V menšom hrnci na strednom stupni rozpálime olej. Potom pridáme nasekaný zázvor a cesnak a asi 20 sekúnd ich zľahka smažíme. Najprv primiešame sójové bôby, potom rozšľahaný vývar a miešame ďalej, kým omáčka trochu nezhustne. Odstavíme zo sporáka a primiešame pomarančovú šťavu.
4. Gril pripravíme na priamy, stredne silný žiar. Grilovací rošt očistíme kefou. Mäso vyberieme zo sáčku. Sáčok aj s marinádou vyhodíme. Bravčové medailónky grilujeme na priamom, stredne silnom žiare pod poklopom 4 až 5 minút, kým na povrchu rovnomerne nezhnednú, zatiaľ čo vnútri sú mierne ružovkasté. Raz obrátime. Zložíme z grilu a 2 až 3 minúty necháme odpočinúť. Podávame horúce so sójovou omáčkou.
TIP
Bravčovú panenku nakrájame na plátky hrubé asi 4 cm a spodnou časťou dlane ich stlačíme na hrúbku okolo 2,5 až 3 cm. Mäso aspoň 1 hodinu marinujeme, aby bolo naozaj šťavnaté. Potom pozvoľna grilujeme na strednom žiare, kým mäso nie je vnútri len slabo ružovkasté.