Profesionálna medzinárodná súťaž someliérov Corner Sommelier Competition sa koná od roku 2007 a každý rok sa nesie v znamení jednej vinárskej oblasti sveta. Témou prvého ročníka bolo Španielsko -
Freixenet Trophy 2007. Druhý ročník bol v znamení amerických vín - Americas Trophy 2008. Tretím ročníkom sa súťažiaci preniesli do Talianska - Italy Trophy 2009. Štvrtý ročník súťaže bol poznávaním austrálskych a novozélandských mokov - Down Under Trophy 2010 a napokon minuloročná medzinárodná someliérska súťaž sa zamerala na Francúzsko - France Trophy 2011.
Súťaž organizuje spoločnosť CORNER SK, spol. s r.o. v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky (ASSR). Tento rok sa jej zúčastnilo 20 súťažiacich zo Slovenska a Čiech, ktorí boli hodnotení v rôznych súťažných disciplínach.
Po teste odborných znalostí z oblasti gastronómie, vinárskej a vinohradníckej legislatívy, nasledovala anonymná degustácia vzoriek vín - určovanie odrodovej skladby vzoriek, ich pôvodu a veku.
Z tohto neľahkého súboja vzišli napokon traja finalisti, ktorí vo finálovej časti predviedli servis vín, snúbenie jedla a vína, opravu vínneho lístku, či degustáciu vín. Účastníkom súťaže sa započítavajú body do somelierskeho rebríčka pre účasť na Majstrovstvá sveta 2016 v Argentíne.
Slávnostné finále sa uskutočnilo pred odbornou i laickou verejnosťou a bol to skutočne úžasný zážitok. Členmi hodnotiacej komisie Corner Sommelier Competition boli:
- odborná komisia: Roman Pavúk (predseda komisie, prezident Asociácie someliérov SR), Martin Pastýřik (prezident Asociácie someliérov ČR), Ivo Dvořák (viceprezident Asociácie someliérov ČR), Libor Nazarčuk (viceprezident Asociácie someliérov ČR), Beáta Vlnková (generálny manažér Asociácie someliérov SR) a Ing. Július Chládek (Generálny riaditeľ Corner SK),
- technický komisár súťaže: Ing. Peter Kecskés.
Finalisti Rastislav Šuták, Gabriel Kollár a Erik Simonics počas stanového času predviedli svoje someliérske umenie. Predviedli vyrovnané výkony.
Erik Simonics pobavil porotu a publikum svojim originálnym humorom a najmä expresným určením typu vín v pohári. Určite sa nestratí ani ako šoumen a jeho hostia majú o príjemný večer vždy postarané.
Rastislav Šuták je skúsený a sebavedomý profesionál, ktorý právom patrí k top someliérom na Slovensku.
Gabriel Kollár nás zaujal svojou skromnosťou, znalosťami, skúsenosťami a úctivým prístupom. Už len kvôli nemu sa musia hostia radi vracať do podniku.
Odborná porota napokon rozhodla, že ich svojim výkonom najviac presvedčil a titul si vybojoval G. Kollár.
Víťaz súťaže okrem putovného pohára získal od spoločnosti CORNER SK aj účasť na jednom z ich vzdelávacích podujatí v hodnote 1500 eur.
ČOSKORO PRINESIEME - Pozrite si naše videozáznamy, aby ste si porovnali výkony finalistov.
Wineday – festival vína z celého sveta
Sprievodným programom pre odbornú a neodbornú verejnosť bola degustácia viac ako 50 druhov vín zo Slovenska a celého sveta. Kvalifikovaní somelieri ochutnávky obohatili o odborný výklad a znalosti o vybraných značkách a odrodách tých najkvalitnejších vín. Ďalej ochutnávka syrov, ochutnávka kávy značky Lavazza a produktov viedenskej pekárne boli príjemným spestrením slávnostného podujatia. Zlatým klincom bol Krst vinnej značky Reya.
----------
CORNER & CO pôsobí na trhu od roku 1994 ako exkluzívny distribútor a obchodná spoločnosť v segmente prémiových nápojov a potravín. Spoločnosť sa orientuje na vybrané produkty, ktoré patria k celosvetovej špičke v rámci gastronómie.
Víno - Distribúcia pokrýva viac ako 1500 druhov vína z celého sveta. Portfólio zahŕňa exkluzívne značky vína, poháre a dekantery značky Riedel a iné doplnky k vínu.
Káva Lavazza - CORNER je jednotkou na trhu prémiovej kávy na Slovensku a vybudoval pre Lavazzu silnú pozíciu v oblasti gastronómie.
Kávostroje – Spoločnosť ponúka široký výber kávovarov a kávostrojov od popredných výrobcov ako Lavazza, MCE, Faema, Bravilor a iné.
Čokoláda Amedei – Amedei je každoročne oceňovaná Londýnskou akadémiou ako najlepšia čokoláda sveta.
Čaj Dammann - Prémiová značka čaju, ktorá vyvinula kryštáľové čajové vrecúška a prináša nový pôžitok chuti do gastronómie.