Druhý ročník naozaj delikátneho projektu umožňuje svojim návštevníkom ochutnať najlepšie reštaurácie z celej republiky podľa gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku za zvýhodnené festivalové ceny od 9 € za jednochodovú až po 23 € za trojchodovú degustáciu s pohárom vína v cene.
„Ceny sme oproti minulému roku znížili, a to aj vďaka podpore našich partnerov,“ povedal Radoslav Nackin, riaditeľ Zimného festivalu jedla, na slávnostnej otváracej večeri v novootvorenej Zimnej záhrade bratislavského Hotela Sheraton.
Jedným z cieľov Zimného festivalu jedla je podpora gastroturistiky. „Keď turista cestuje, nechce len spoznávať hrady, zámky, ale chce aj niečo zažiť. A tá pridaná hodnota cestovania môže byť napríklad gastronómia,“ vysvetľuje hovorca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Martin Šebesta. SACR sa už po druhýkrát stala hlavným partnerom Zimného festivalu jedla.
Každá z celkovo tridsaťpäť zapojených reštaurácií zo všetkých ôsmich krajov Slovenska pripravila tri jedlá podľa vopred zadaných inštrukcií v kategóriách Chute regiónov, Špecialita šéfkuchára a Recepty našich mám, z ktorých si návštevníci zostavujú svoje festivalové menu.
„V popularite festivalových reštaurácií vedie Afrodita z Chateau Čereňany, ktorá doposiaľ predala najviac Degustačných kupónov a je tiež „najklikanejšou“ zo zapojených reštaurácií. Naozaj na poslednú chvíľu sa zapojila Albrecht restaurant Jara Žídeka, ktorá bola v minulom roku druhou najnavštevanejšou reštauráciou vôbec, takže ešte môže zamiešať karty,“ dopĺňa Linda Vodislavská, projektová manažérka festivalu.
Navyše, hostia majú možnosť zúčastniť sa gastronomických jázd Gurmán busom, pri ktorých počas jedného dňa ochutnajú až tri reštaurácie.
Hlavne návštevníkov z miest oslovia pravé jedno- alebo dvojdňové zabíjačky na myjavských kopaniciach.
„Zimný festival jedla ponúka možnosť ochutnať to najlepšie zo Slovenska, a je tiež dobrou príležitosťou na predstavenie noviniek, medzi ktoré patrí aj unikátna Bentianna,“ hovorí Peter Žoldoš zo spoločnosti Taste Evolution. Táto len nedávno priniesla na slovenský trh výnimočnú novinku – nápoj na báze horca, medu a špeciálnej zmesi byliniek, vyrobený podľa dochovaných receptov benediktínskych mníchov. Bentianna sa stala aj oficiálnym aperitívom zážitkových jázd Gurmán busom.
Tohtoročnou novinkou sú Gurmán víkendy, ktoré ponúkajú návštevníkom ubytovanie so zľavou až do 50%. Svoju ponuku zostavili aj bratislavský Sheraton či Chateau Belá.