Naučte sa s ním pripraviť na grile lahodný steak:
1. Dobrý steak môže byť iba z kvalitného hovädzieho mäsa. Ideálna je hovädzia sviečková, tomu však zodpovedá aj jej cena. „Základom je v každom prípade mäso, ktoré v sebe má mramorovanie, teda svaly sú prerastené tukom,“ radí Pohlreich.
2. Vyberte si na gril radšej jeden druh mäsa a sústreďte sa na jeho kvalitnú prípravu. Grilovačka nie je obžerstvo, je to pohoda. Žiadne prejedanie sa „diétnymi“ kombináciami špekáčikov, kuracieho mäsa a klobás!
3. Správne vyzreté mäso na steaky spoznáte podľa toho, že keď doňho zatlačíte prstom, otlačok na ňom zostane.
4. Mäso na grilovanie vyberte z chladničky aspoň pol hodinu pred úpravou a nakrájajte ho na šírku približne dvoch centimetrov. Podľa Zdeňka Pohlreicha môžete mäso aj vopred osoliť, či pridať čierne korenie. Štetcom potrite mäso olejom.
5. Gril si dobre rozpáľte a keď je pripraveným, steak položte na rošt. Vo svojej relácii Zdeňek Pohlreich griluje na drevenom uhlí na modeli Weber Master Touch GBS 57 cm. Jeho výhodou je delený rošt kompatibilný s radou nástavcov Gourmet BBQ Systému, vďaka ktorému môžete klasický gril v okamihu premeniť na wok, autentickú pizza pec, panvicu, otočný ražeň na mäso, ale aj dokonalú mrežovanú platňu na steaky.
6. Ako spoznať, či je steak správne prepečený? Môžete použiť teplomer, no najjednoduchšie je, ak sa naučíte rozpoznať hotový steak podľa hmatu. Na grilovaný steak obvykle postačia tri až štyri minúty prípravy z každej strany. Samozrejme, je dôležité hneď do mäsa nekrájať, aby vám nevytiekla šťava. Nechajte ho jednoducho chvíľu odležať. Častou chybou je, ak sa mäso kuchári snažia odtrhnúť od grilu. Časom totiž samé povolí.
7. Do mäsa nikdy nepichajte vidličkou, inak prídete o všetku šťavu a steak bude suchý. Steaky sa vždy obracajú grilovacími kliešťami.
8. Nakoniec svoj dokonalý steak pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte štipkou soli.
Dobrú chuť!