Úroda jahôd, aspoň v našom okolí je v tomto roku veľmi dobrá. Čo treba urobiť, aby sme si zaistili dobrú úrodu aj v nasledujúcom roku? Po zbere sa treba o jahodovisko dobre postarať. Treba odstrániť všetky stonky, na ktorých boli jahody, poplazy, suché listy a burinu. Ak chceme mať dobrú úrodu aj o rok, treba ich prihnojiť kompostom a najmä dobre zavlažovať, pretože v období od zberu do jesene sa vytvárajú na rastlinách zárodky kvetných púčkov.
Jahody by mali rásť na jednom mieste tri, najviac štyri roky. Za ten čas sa spotrebujú všetky živiny z pôdy a zo sadeníc jahôd sa stanú plazivé rastliny, ktoré na konci zhrubnutého kmeňa majú len niekoľko listov. Nové jahodovisko by malo byť na mieste, kde 6 až 8 rokov jahody nerástli.
Aj záhradkár si môže sám vypestovať mladé sadenice jahôd za predpokladu, že ich odoberá z jahôd, ktoré sú len jeden, dva roky staré a boli kúpené v podniku, ktorý zaručuje ich pravosť sorty a zdravotný stav. Preto radím, nekupovať jahody na inzerát od neznámych ľudí.
Taký najjednoduchší spôsob spôsob prípravy sadeníc je odstrihnúť prvú mladú jahodu za materskou a takto získané jahody zaškôlkovať. Po zakorenení vysadiť na nové miesto. Elegantnejší spôsob je posadiť mladú jahodu do vhodnej nádobky s výživnou zemou, neodrezať ju, ale nechať poplazom pripojenú na materskú rastlinu a aby dobre sedela, pritlačiť ju pružnou sponou, ktorá sa urobí z 10 cm dlhého izolovaného drôtu priemeru 1-2 mm zahnutím do U. Za mladou jahodou sa poplaz odstrihne, aby ju ďalšie rastliny neoslabovali. Keď sa jahoda dobre zakorení, čo je asi po mesiaci, odstrihneme ju od matky a môžeme vysadiť na trvalé miesto.