Aký je cukor?
Všetci by si mali vyberať si jedlá, ktoré obsahujú málo tukov. Takisto jedlá s nízkym obsahom cukrov, kvôli ich kalorickosti. Pod cukrami rozumieme biely cukor, hnedý cukor, sirup, med, melasu. Sú vysokokalorické a málo výživné.
Aby sme sa vyhli prijímaniu priveľa kalórií, je potrebné počas dňa pridávať
max. 8 čajových lyžičiek cukru do potravy (aj káva, čaj,..)pri príjme 1.600 kalórií za deň,
max. 12 čajových lyžičiek cukru pri príjme 2.200 kalórií za deň, alebo
max. 18 čajových lyžičiek cukru pri príjme 2.800 kalórií za deň.
Pridávaný cukor je v takej potrave ako sú sladkosti, limonády, džemy, pudingy, krémy a nesmieme zabúdať na cukorničku položenú na stole.
Musím sa vzdať soli?
Nie. Ale veľa ľudí viac solí, než potrebujú. Niektorí lekári tvrdia, že by sme nemali prijať viac ako 2.400 mg sodíka denne. Veľmi veľa sodíka v jedle je zo soli, ktorú ľudia pridávajú počas varenia.(1 čajová lyžička soli = 2.000 mg sodíka).
Nesoľte veľa, a jedzte menej jedál, ktoré obsahujú veľa sodíka (nasolené mäso, luncheon meat, údené mäso, mnoho syrov, množstvo konzervovaných jedál,...). Radšej si kúpte nesolenú alebo menej solenú verziu vašej pochúťky.