Ako vidíte, tuky a pridaný cukor sú koncentrované v jedlách na hornom konci pyramídy - v tukoch, olejoch a sladkostiach. Sú to kalorické bomby, ktoré neobsahujú takmer žiadne vitamíny a minerály.
Ak budeme obmedzovať príjem potravín z tejto skupiny, naša strava bude obsahovať potrebné vitamíny a minerály bez prebytočných kalórií.
Všimnite si symboly tukov a cukrov, ktoré sú znázornené v jednotlivých skupinách. Je to výborná pomôcka, (nielen) keď držíme diétu.
Čím menej tukov a cukrov, tým rýchlejšie získame správnu hmotnosť. Dôležitá je striedmosť a najmä rozmanitosť v stravovaní.
TUKY
Vo všeobecnosti jedlá živočíšneho pôvodu (mliečna a mäsová skupina) obsahujú viac prírodných tukov než potraviny rastlinného pôvodu. Ale aj tu nájdeme množstvo nízkotučných mliečnych a mäsových výrobkov. Ovocie, zelenina a obilninové produkty majú nízky obsah tukov. Ale veľa obľúbených pochúťok je pripravovaných na tukoch a olejoch, napríklad hranolky alebo croissanty, a tým pádom sa stávajú potravinami s vysokým obsahom tukov.
P R Í K L A D:
Jeden pečený zemiak
Kalórie: 120
Tuk: zlomok |
A L E B O |
14 hranoliek:
Kalórie: 225
Tuk: 11 gramov |
 |
PRIDANÉ CUKRY
Tento symbol v pyramíde predstavuje cukor pridaný do potravín počas spracovania, nie prirodzené cukry, ktoré sú v ovocí a mlieku. Je to pridaný cukor, ktorý dodáva kalórie a minimum vitamínov a minerálov. Veľké množstvo pridaného cukru je typické pre jedlá, ktoré sú na vrchu pyramídy - malinovky, cukrovinky, lekváre, džemy, pudingy, sirupy a klasický cukor, ktorý si mnohí z nás dodávajú do kávy a čaju. Pridaný cukor nájdeme v zmrzline, jogurtoch, čokoláde, kakau, v sušenom ovocí, v zákuskoch a koláčoch (všimli ste si tú kombináciu z ovocnej, mliečnej a obilninovej skupiny?).
NÁŠ TIP:
Vyberajte si jedlá z tých skupín, kde je malý obsah tukov a cukrov
Varte jedlá bez zbytočného dodávania tukov, cukrov, omáčok, dressingov, želatín,...
Obmedzte konzumáciu sladkostí, dezertov a malinoviek.