|
|
|
|
|
|
|
PartnePartneri
|
|
Naposledy pridané
Najčítanejšie
|
|
|
Fenykel (Foeniculum vulgare) |
dátum pridania 04-03-2008 |
Fenykel pochádza z juhozápadnej Ázie a do Európy ho priviezli prvé obchodné karavány.
Rastlina sa rozšírila do Stredomoria a odtiaľ do celej Európy.
Rimania verili, že fenykel podporuje vytrvalosť a posiľuje zrak. V stredoveku duchovní tvrdili, že fenykel je jednou z deviatich svätých bylín, používaných pri prevencii proti nemociam. Fenykel používali k posilovaniu libida a mnohým ďalším účelom. Semená fenyklu v kľúčovej dierke mali obydlie ochrániť pred zlými duchmi.
Stredovekí duchovní sa vo svojom tvrdení príliš nemýlili. Fenykel obsahuje určité látky ovplyvňujúce trávenie a chudokrvnosť, uľavujúce pri bolestiach brucha a posiľňujú chuť do jedla.
Čaj pripravený z roztlčených semien fenyklu napomáha chudnutiu, pretože okrem iného potláča pocit hladu a spôsobuje rýchlejší rozklad tukov. Kojencom, ktorých trápi trápia vetry, podávame po každom jedle dve čajové lyžičky vlažného fenyklového čaju.
V kuchyni spotrebujeme zelené časti i semená fenyklu. Chuť fenyklu pripomína anýz a vynikne predevšetkým v marinádach, polievkach a šalátoch.
Fenykel sadíme na jar do voľnej pôdy. Nesmieme zabudnúť, že rastlina môže narásť až do výšky 1,5 m a potrebuje dostatok priestoru. Ocení slnečné stanovisko a priepustnú vápenitú zem. Vďaka svojim bielozeleným lístkom a žlto kvitnúcim okolíkom vytvorí fenykel pekné pozadie záhonu. Fenykel je príbuzný s kôprom, preto tieto dve rastliny nesadíme blízko seba. Allogamiou by totiž stratili svoju arómu. Včas odstrihneme okolíky tvoriace semená. Sušíme ich zavesené nad miskou vrcholkom dolu. Počas celej zimy budeme mať dostatok fenyklových semien.
Zelené časti fenyklu môžeme aj zmraziť. Zmrazenie je výhodnejšie ako sušenie, pretože pri sušení bylina čiastočne stráca svoju vôňu.
Autor: |
Ester Rýklová |
|
|
|
Reakcie na článok |
počet príspevkov: 0 |
|
|
Partnerské portále
Posledné reakcie
Reklama
Najdiskutovanejšie
|
|