Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Encyklopédia
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Bazalka pravá (Ocimum basilicum L.) dátum pridania
19-03-2008


Balzam na nervy a trápenie predstavuje bazalka. Táto bylina je liečivou rastlinou, ktorá dokáže upokojiť, a pritom na rozdiel od utišujúcich liekov neotupuje náš mozog. Po bazalkovom čaji sa určite nemusíme báť šoférovať. Vďaka svojmu pôsobeniu na nervovú sústavu je aj príjemnou a lahodnou prevenciou letných alergií.



Bazalka je veľmi vhodná na domáce pestovanie v kvetináči za oknom, alebo na balkóne. Pestuje sa zo semien, je veľmi citlivá na mráz. Vyžaduje bohatú pôdu, slnko a zalievanie.





Bazalka je jednoročná bylina s hranatou, rozkonárenou stonkou a protistojnými, vajcovitými, stopkatými listami. Z pazúch listov hornej časti stonky vyrastajú nepárne prasleny bielych, žltkastých alebo ružovkastých kvetov. Plody sú tvrdky. Celá rastlina je chlpatá a nápadne vonia. Na liečebné účely sa zbiera vňať.

V dobe začínajúceho kvitnutia urežeme rastlinu tesne nad zemou a opatrne sušíme na tienistom a dobre vetranom mieste. Bazalka opäť rýchle vyraší a zbierať "úrodu" tak môžeme až trikrát do roka. Usušené listy musíme uložiť do tmavej vzduchotesnej nádoby, pretože na svetle strácajú svoju pôvodnú typickú farbu. Zápar z listov pomáha pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, čiernom kašli a pri zápaloch močových ciest.

Používa sa aj v kuchyni, hlavne v talianskej kuchyni má osobitné postavenie. Bazalka je veľmi jemné univerzálne korenie. Používa sa prakticky všade, ale najlepšiu kvalitu má len v čerstvom stave. Silná aromatická príchuť ju predurčuje do polievok a omáčok, ku koreneniu pokrmov z čerstvej zeleniny a šalátov. Je vhodná aj na varené ryby, k bravčovému mäsu a zverine. Nesmie chýbať v pizze, na špagetách a makarónoch.

Autor: Roman Baro
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov