Bazalka je veľmi vhodná na domáce pestovanie v kvetináči za oknom, alebo na balkóne. Pestuje sa zo semien, je veľmi citlivá na mráz. Vyžaduje bohatú pôdu, slnko a zalievanie.
Bazalka je jednoročná bylina s hranatou,
rozkonárenou stonkou a protistojnými, vajcovitými, stopkatými listami. Z pazúch listov hornej časti stonky vyrastajú nepárne prasleny bielych, žltkastých alebo ružovkastých kvetov. Plody sú tvrdky. Celá rastlina je chlpatá a nápadne vonia. Na liečebné účely sa zbiera vňať.
V dobe začínajúceho kvitnutia urežeme rastlinu tesne nad zemou a opatrne sušíme na tienistom a dobre vetranom mieste. Bazalka opäť rýchle vyraší a zbierať "úrodu" tak môžeme až trikrát do roka. Usušené listy musíme uložiť do tmavej vzduchotesnej nádoby, pretože na svetle strácajú svoju pôvodnú typickú farbu.
Zápar z listov pomáha pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, čiernom kašli a pri zápaloch močových ciest.
Používa sa aj v kuchyni, hlavne v talianskej kuchyni má osobitné postavenie.
Bazalka je veľmi jemné univerzálne korenie. Používa sa prakticky všade, ale najlepšiu kvalitu má len v čerstvom stave. Silná aromatická príchuť ju predurčuje do polievok a omáčok, ku koreneniu pokrmov z čerstvej zeleniny a šalátov. Je vhodná aj na varené ryby, k bravčovému mäsu a zverine. Nesmie chýbať v pizze, na špagetách a makarónoch.