Odborníci odporúčajú, aby tuky tvorili max. 30% kalorickej hodnoty.
Je to asi 53 gramov pri 1.600 kalorickej strave (/deň),
73 gramov pri 2.200 kalorickej strave (/deň) a
93 gramov pri 2.800 kalorickej strave (/deň).
Je len a len na vás, koľko tukov denne príjme vaše telo - či budete preferovať nízkotučné potraviny, pri úpravách jedál použijete minimum masla, olejov, ... alebo naopak.
Ako ľahko získame tuk?
Odpoveď - veľmi ľahko.
Sendvič s dvomi plátkami bolonskej salámy, dvomi plátkami syra a dve čajové lyžičky majonézy predstavujú približne 36 gramov tuku, čo je asi 9 čajových lyžičiek.
Ale napríklad podobný sendvič so šunkou, zeleným šalátom, paradajkou, nízkotučnou majonézou a nízkotučným syrom, má len okolo 6 gramov tuku.
Poznámka: 4 gramy tuku = 1 čajová lyžička
Sú niektoré druhy tukov horšie, než iné?
Odpoveď - áno. Priveľká konzumácia jedál s pridávanými tukmi zvyšuje cholesterol v krvi a tým pádom aj riziko infarktu.
NÁŠ TIP:
Kupujte nemastné mäsá a mäsové výrobky, obmedzte alebo kupujte nízkotučné mliečne výrobky.
Používajte tie nesaturované rastlinné oleje a margaríny, ktoré majú napísané v Zložení (na obale) na prvom mieste tekutý rastlinný olej.
Všímajte si aké hodnoty sú napísané na obale výrobku, koľko a akej výživy tovar obsahuje, takisto hodnoty obsahu tuku.