Mnohé ovocné stromy sú po bohatom kvitnutí obsypané plodmi. Niektoré ovocné sorty majú vlastnosť zhodiť prebytočné plody, ktoré by strom neuniesol, nevyživil. Existujú však mnohé iné sorty ovocných drevín, ktoré túto vlastnosť nemajú a tým treba pomôcť. Najmä u jabloní treba urobiť tzv. prebierku plodov, čo znamená, že zo stromu ručne odstránime určitú časť plodov a tým docielime lepšiu výživu a lepší vývin tých, ktoré na strome ponecháme.
Rast plodu závisí od množstva asimilátov z listov, pre jeden plod by malo pracovať podľa veľkosti listov 20 až 30 kusov a toto je rozhodujúce pre ponechaný počet plodov. V prvom rade otrhávame tie plody, ktoré nie sú dobre vyvinuté alebo sú poškodené. Až potom, ak ich je veľa, odstraňujeme aj pekne vyvinuté plody, napríklad, kde z jedného miesta vyrastá viac plodov, ponechávame len jeden.