„Doba jedová“ - Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. a Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. |
dátum pridania 15-07-2013 |
Jedy na nás číhajú v bežných potravinách, kozmetike i liečivách. Denne sa stretávame s
podvodnými alebo zámerne skrytými informáciami o zložení potravín. Všetky skryté
pravdy o odvrátenej stránke moderného životného štýlu a nebezpečných látkach okolo
nás, ktoré reklama, médiá a často aj medicína odporúčajú ako zdraviu prospešné,
odhaľuje český knižný bestseller „Doba jedová“, ktorý vyšiel prvýkrát v slovenčine a
vyvolal rozruch nielen v slovenských domácnostiach, ale aj u odbornej verejnosti.
Najčastejšia otázka, na ktorú autori knihy „Doba jedová“ musia odpovedať, sa týka názvu
knihy - „Žijeme skutočne v dobe
jedovej?“ Áno, je to tak. Ľudia vyrobili a vyrábajú nesmierne množstvo nových chemických
látok, ktoré sa objavujú ako nové materiály a nové produkty v potravinách a nápojoch, alebo
ako lieky a potravinové doplnky.
Podľa údajov Európskej komisie sa globálna produkcia
chemikálií sa zvýšila z jedného milióna ton v roku 1930 na štyristo miliónov ton v roku 2001.
Väčšina týchto látok nikdy nebola testovaná v súvislosti s ich vplyvom na životné prostredie
a zdravie človeka.
Málokto vie, čo skutočne obsahujú potraviny, ktoré denne kupujeme, kozmetické prípravky,
s ktorými denne prichádzame do styku, alebo voľnopredajné liečivá, ktorými sa snažíme
vyzdravieť. Fluoridy, hliník, aspartám, glutamát, cholesterol, lamino, nikotín, "éčka", dioxíny,
bisfenoly, ortuť - jedov okolo nás neustále pribúda a výrobcovia potravín, kozmetiky a liečiv
nám prirodzene nehovoria o negatívach svojich produktov. Preto je na nás, aby sme ich triky a
nepravdy odhalili a nenaleteli im.
Medzinárodne uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikológie - Prof. RNDr. Anna
Strunecká, DrSc. a Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. - v knihe „Doba jedová“ a „Doba jedová 2“
jasnou, prístupnou a zrozumiteľnou formou vysvetľujú, ako nám škodí mnohé z toho, čo
považujeme za zdravé, a ako odmietame to, čo zdravé je, z obavy, že nám to uškodí. Na
mnohých príkladoch ukazujú, čo nám škodí v potravinách, nápojoch, kozmetike,
potravinových doplnkoch aj v životnom prostredí. Zvýšenú pozornosť venujú možným
rizikám očkovania, ktoré sú v súčasnosti ostro sledovanou témou. Zaujímavé sú nové pohľady
na toxicitu hliníka, na odporúčané očkovanie dojčiat, ale aj návody pre rodičov, ako môžu
prispieť k bezpečnému očkovaniu detí. Autori kriticky analyzujú nežiaduce účinky vakcín,
o ktorých rodičia spravidla nemajú informácie.
„Slovenská verejnosť dostáva do rúk unikátnu príručku, ktorá jej pomôže zorientovať sa
v neprehľadnej oblasti ovládanej záujmami trhu a zisku a poskytne mu užitočné rady, ako sa
brániť pred mnohými zdravotnými rizikami,“ vysvetľuje riaditeľka Vydavateľstva Príroda, Ing.
Táňa Pastorková. Jedy na nás číhajú v bežných potravinách, kozmetike i liečivách. Denne sa stretávame s
podvodnými alebo zámerne skrytými informáciami o zložení potravín. Všetky skryté
pravdy o odvrátenej stránke moderného životného štýlu a nebezpečných látkach okolo
nás, ktoré reklama, médiá a často aj medicína odporúčajú ako zdraviu prospešné,
odhaľuje český knižný bestseller „Doba jedová“, ktorý vyšiel prvýkrát v slovenčine a
vyvolal rozruch nielen v slovenských domácnostiach, ale aj u odbornej verejnosti.
Najčastejšia otázka, na ktorú autori knihy „Doba jedová“ musia odpovedať, sa týka názvu
knihy - „Žijeme skutočne v dobe
jedovej?“ Áno, je to tak. Ľudia vyrobili a vyrábajú nesmierne množstvo nových chemických
látok, ktoré sa objavujú ako nové materiály a nové produkty v potravinách a nápojoch, alebo
ako lieky a potravinové doplnky.
Podľa údajov Európskej komisie sa globálna produkcia
chemikálií sa zvýšila z jedného milióna ton v roku 1930 na štyristo miliónov ton v roku 2001.
Väčšina týchto látok nikdy nebola testovaná v súvislosti s ich vplyvom na životné prostredie
a zdravie človeka.
Málokto vie, čo skutočne obsahujú potraviny, ktoré denne kupujeme, kozmetické prípravky,
s ktorými denne prichádzame do styku, alebo voľnopredajné liečivá, ktorými sa snažíme
vyzdravieť. Fluoridy, hliník, aspartám, glutamát, cholesterol, lamino, nikotín, "éčka", dioxíny,
bisfenoly, ortuť - jedov okolo nás neustále pribúda a výrobcovia potravín, kozmetiky a liečiv
nám prirodzene nehovoria o negatívach svojich produktov. Preto je na nás, aby sme ich triky a
nepravdy odhalili a nenaleteli im.
Medzinárodne uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikológie - Prof. RNDr. Anna
Strunecká, DrSc. a Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. - v knihe „Doba jedová“ a „Doba jedová 2“
jasnou, prístupnou a zrozumiteľnou formou vysvetľujú, ako nám škodí mnohé z toho, čo
považujeme za zdravé, a ako odmietame to, čo zdravé je, z obavy, že nám to uškodí. Na
mnohých príkladoch ukazujú, čo nám škodí v potravinách, nápojoch, kozmetike,
potravinových doplnkoch aj v životnom prostredí. Zvýšenú pozornosť venujú možným
rizikám očkovania, ktoré sú v súčasnosti ostro sledovanou témou. Zaujímavé sú nové pohľady
na toxicitu hliníka, na odporúčané očkovanie dojčiat, ale aj návody pre rodičov, ako môžu
prispieť k bezpečnému očkovaniu detí. Autori kriticky analyzujú nežiaduce účinky vakcín,
o ktorých rodičia spravidla nemajú informácie.
„Slovenská verejnosť dostáva do rúk unikátnu príručku, ktorá jej pomôže zorientovať sa
v neprehľadnej oblasti ovládanej záujmami trhu a zisku a poskytne mu užitočné rady, ako sa
brániť pred mnohými zdravotnými rizikami,“ vysvetľuje riaditeľka Vydavateľstva Príroda, Ing.
Táňa Pastorková.
Autor: |
Mgr. Renáta Studená, Vydavateľstvo Príroda |
 |
|
|
Reakcie na článok |
počet príspevkov: 0 |
|