Známa i chuťovo obľúbená vanilka je plodom popínavej tropickej rastliny. Predáva sa v obchodoch s potravinami, celá alebo mletá. Okrem širokého použitia v potravinárstve a kozmetike slúži aj ako prísada do liečivých čajových zmesí, kde sa využíva jej príjemná chuť a povzbudzujúce účinky na organizmus.
Vanilkový cukor
Potrebujeme:
250 g kryštáľového cukru
1 vanilkový lusk
Príprava:
Do misky si nasypeme cukor. Vanilkový lusk jemne rozrežeme, špičkou noža opatrne vyberáme vnútro vanilky a dávame do cukru. Pocítime nádhernú a jedinečnú vôňu. Zvyšok lusku nevyhodíme, ale rovnako ho vložíme do misky s cukrom, premiešame a nasypeme do pevne uzatvárateľnej nádoby. Denne premiešame a po dvoch, troch týždňoch mixérom kryštáľový cukor mixujeme, kým nebude jemný. Už sa nikdy nebudete musieť uspokojiť s náhradou z obchodu.