Budapeštiansky krém
Potrebujeme: maslo, tvaroh, syr eidam , horčicu, cibuľu, soľ a chren
Príprava: Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný syr, na drobno pokrájanú cibuľu a postúharý chren. Dochutíme horčicou, soľou a vyšľaháme.
Nátierka drožďová s vajcom
Potrebujeme: maslo, droždie, cibuľu, soľ, vajcia
Príprava:Na časti masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, ktoré popražíme do ružova a odstavíme. Vajcia uvarené na tvrdo postrúhame. Zvyšnú časť masla vymiešame, pridáme popražené droždie, postrúhané vajcia, osolíme a vyšľaháme. Natrieme na chlieb a zdobíme zeleninou.
Nátierka medová
Potrebujeme: maslo a med
Príprava:Maslo vymiešame s medom
Nátierka mrkvová
Potrebujeme: maslo, mrkvu, soľ, cibuľu, mlieko
Príprava:Do vymiešaného masla pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvú postrúhanú mrkvu, osolíme a dobre vymiešame.
Nátierka liptovská
Potrebujeme: maslo, tvaroh, paprika mletá, soľ, cibuľa, mlieko
Príprava:Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, na jemno pokrájanú cibuľu, červenú papriku, mlieko a dobre vyšľaháme do peny.
Nátierka lečová (zimná)
Potrebujeme: maslo, lečo – sterilizované, soľ
Príprava:Maslo vymiešame so soľou, pridáme odkvapkané lečo a vyšľaháme do peny.
Nátierka pečeňová
Potrebujeme: maslo, olej, soľ, cibuľa, bravč.alebo kuracia pečeň
Príprava:Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú a odblanenú pečeň a podusíme. Vychladnutú pečeň zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.
Nátierka sardinková
Potrebujeme: maslo, sardinky, soľ, cibuľa, citrón
Príprava:Maslo vymiešame, pridáme sardinky, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vyšľaháme do peny.
Nátierka z treščej pečene
Potrebujeme: maslo, treščia pečeň, soľ, cibuľa, citrón
Príprava:Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vyšľaháme do peny.
Nátierka syrová s cesnakom
Potrebujeme: maslo, syr tavený, soľ, cesnak, mlieko
Príprava:Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme prelisovaný cesnak a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.
Nátierka tvarohová s kápiou
Potrebujeme: maslo, tvaroh, kapia, soľ
Príprava:Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, kapiu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
Nátierka šunková
Potrebujeme: maslo, šunka, soľ, mlieko, horčica, cibuľa
Príprava:Maslo vyšľaháme s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu a dochutíme horčicou a soľou. Všetko spolu vyšľaháme.
Nátierka tvarohová s mrkvou
Potrebujeme: maslo, tvaroh, mrkvu, soľ
Príprava:Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh a postrúhanú mrkvu. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.