Najväčší festival kvalitnej gastronómie na Slovensku Gurmán Fest bude tento rok na novom mieste – na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke pre väčší komfort návštevníkov aj kuchárov. Aj toho roku – tak ako v predošlých ročníkoch – sa na ňom predstavia najkvalitnejšie slovenské reštaurácie. Pripravený je atraktívny program s množstvom noviniek.
Bratislava bude hostiť michelinovských šéfkuchárov a návštevníci ochutnajú jedlá TOP šéfkuchárov zo Slovenska, Česka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska. Jednou z tohtoročných noviniek je aj predpredaj vstupeniek. Na stránke www.gurmanfestbratislava.sk/vstupenky ich dostanú záujemcovia o dve eurá lacnejšie ako priamo na mieste. Navyše z tých, ktorí si kúpia vstupenky v predpredaji, organizátori vyžrebujú výhercu výletu do michelinovej reštaurácie pre 2 osoby alebo nového majiteľa záhradného grilu Big GreenEgg.
Program začína v piatok 30.5. o 12.00 a do nedeľného večera je pripravené množstvo prekvapení. Na hlavnom pódiu - Electrolux Divadlo šéfkuchárov budú už v prvý deň od 14:00 v priamom prenose variť najlepší šéfkuchári. O 18:00 predvedie cukrársku šou popredná cukrárka a vydavateľka kníh o pečení Jožka Zaukolcová. Nemali by ste si nechať ujsť Michala Konráda – šéfkuchára FOU ZOO (prémiovej reštaurácie roka 2012), ktorý sa predstaví o 19:00. V programe nebudú chýbať ani barmanská šou, škola varenia, či koncert.
Sobotný program je mimoriadne bohatý na osobnosti gurmánskeho sveta. Veľkú šou víťaza Gurmán Award 2007 Igora Čehyho z Modry zažijete od 13:00. Potom sa môžete v priamom prenose od 17.30 pozrieť, ako varí Jaroslav Žídek – trojnásobný kuchár roka a držiteľ 2 vidličiek, známy z televíznych programov Áno šéfe a Nebíčko v papuľke. Ak vám bude málo, od 19:00 sa predstaví Antonio Vacca z Talianska, ktorý varil v mnohých michelinových reštauráciách Európy s jeho Pop upkitchen show, ktorá je najnovším hitom v Londýne. Ak však máte chuť na niečo sladké, nenechajte si ujsť súťaž osobností a médií v pečení francúzskych palaciniek od 14.00. Zaujať môže aj MATTONI barmanské vystúpenie majstra sveta Petra Pravotiaka.
V nedeľu nebude chýbať tradičná Starostovská džemovačka s Korunným cukrom, ktorý poskytne Korunný cukor želírovací – súťaž starostov mestských častí Bratislavy o najchutnejší džem vlastnej výroby od 13:00. Popoludnie spestrí aj veľká šou Marcela Ihnačáka – známeho šéfkuchára a propagátora dobrého varenia, ktorý po vystúpení bude mať autogramiádu. Variť na hlavnom pódiu v nedeľu bude aj Marián Filo z Chateau Čereňany. Z Ázie príde predstaviť tradičnú kuchyňu YoshimiUsui, známa z vlastnej kuchárskej šou v Japonsku.
Počas šiesteho ročníka je pripravený program na 4 pódiách. Po minuloročnej premiére opakujeme aj mimoriadne obľúbený projekt – malé pódium pre 16 divákov La Patisserie, kde sa budú každý deň striedať tí najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Dozviete sa z prvej ruky ako pracovať s čokoládou, ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu či ozdobiť slávnostnú tortu.
Okrem zmeny miesta a možnosti predpredaja však 6. ročník festivalu prináša aj ďalšie novinky. Tento rok sme pripravili aj Detský stan - Detičkovo, kde môžu deti aj ich rodičia prežiť atraktívny trojdňový Deň detí. Po celý čas budú mať k dispozícii workshopy, tvorivé dielne DaVinci, Detskú školu varenia, súťaže, Rauch detskú barmanskú školu miešaných nápojov a baviť ich bude aj smiešny šašo.
V pondelok 2.6. bude v hoteli Sheraton odborný kongres Gastronomy Slovakia – prvá konferencia svojho druhu na Slovensku určený pre odborníkov z gastronómie, riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, someliérov, gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne. Vystúpia na ňom michelinoví šéfkuchári z Holandska, Francúzska, Anglicka, Španielska, ale tiež Jaroslav Žídek, Igor Čehy, či Michal Konrád.
Nezabudnite teda – posledný májový víkend nevarte! Máte prestreté na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke.
Ďalšie informácie sme priniesli tu: Šiesty ročník GURMÁN FESTu BRATISLAVA 2014