Nezvyčajné džemové kombinácie
Pri príprave obľúbeného džemu sa nebojte experimentovať. Okrem klasických marhuľových, slivkových a jahodových džemov vyskúšajte pripraviť džemy aj z exotickejších
ovocí ako je ananás alebo melón. Jedinečná kombinácia ananásu a vanilky prinesie na váš stôl príjemné osvieženie. K melónu zase pridajte červenú papriku a vyrazte svojim hosťom dych úžasným melónovým čatní s paprikou. Tradičný malinový džem si tiež zaslúži niečo nové – vďaka zázvoru alebo čokoláde sa určite stane jedným z vašich favoritov. S džemom sa však dajú pripraviť aj hotové kulinárske veľdiela – napríklad spojením džemu a mäsa. K divine zvoľte brusnicový či šípkový džem, kačicu zase ozvláštnite medom a pomarančovým džemom. Akýkoľvek džem si dokážete pripraviť jednoducho sami doma. Bude vám k tomu stačiť len vybrané ovocie a vhodný želírovací prípravok, s ktorým si váš vlastný domáci džem, hoci aj z netradičných ingrediencií, uvaríte za pár minút.
Aby vaša snaha nevyšla nazmar, venujte výberu správnych prípravkov dostatočnú pozornosť. Základom procesu želírovania je pektín. Obsahuje ho každé ovocie, avšak v rôznom množstve. Všímajte si teda hlavne to, či je dané ovocie kyslejšie alebo sladšie, a či je viac alebo menej zrelé. Pri kyslom a menej zrelom siahnite po prípravku Dr.Oetker Gelfix Klasik 1:1. Naopak pri zrelom a veľmi sladkom ovocí zvoľte Dr.Oetker Gelfix Super 3:1. S ním bude mať váš džem intenzívnu ovocnú chuť a bude hotový za 6 minút. Ak by sa vám zdalo, že džem ešte nie je dostatočne tuhý, pridajte do neho ešte 1 – 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej. Tá vám pomôže dosiahnuť tú správnu konzistenciu. A navyše ju budete môcť v domácnosti použiť aj na odstránenie vodného kameňa, napr. z rýchlovarných kanvíc alebo kávovarov.