Kým na prieskum kvality budú vyrážať anonymní, no dobre vyškolení hodnotitelia, o výsledkoch inšpekcií rozhodne štvorčlenná komisia. Jej členmi sú rešpektované osobnosti z brandže na čele s jedným z najskúsenejších šéfkuchárov na Slovensku Gabrielom Kocákom. Spoločnosť v tíme mu bude robiť Hotelierka roka 2013 Iveta Chovanová, riaditeľka hotela Tri studničky, Marián Polák, riaditeľ hotela Jánošík a riaditeľ hotela Liptovský dvor Richard Holec.
„Sme radi, že sa nám podarilo dať dokopy zostavu profesionálov, ktorí sa tešia rešpektu odborníkov nielen v našom regióne. Zvyšuje to jednak kredit udeľovaných hviezd a zároveň to eliminuje akékoľvek špekulácie o tom, či sa komisia rozhodla správne,“ hovorí riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.
Po vlaňajšom úspešnom hodnotení ubytovacích zariadení prišiel rad na reštaurácie. Na rozdiel od prvého ročníka, tentoraz sa do projektu nebudú hlásiť, ale o ich zaradení rozhodne výberová komisia.
„Naším cieľom je jednotlivé zariadenia zviditeľniť a poskytnúť im spätnú väzbu. Zámerne sme si vybrali najlepšie prevádzky, ktoré chceme upozorniť na slabiny a zároveň vyzdvihnúť pozitíva. Aby nedošlo k nedorozumeniu, musím zdôrazniť, že nejde o posúdenie kategorizačných kritérií, počty hviezdičiek, udelených na ich základe sa preto meniť nebudú. Náš systém je úplne iný, zameriame sa výlučne na celkový dojem a hodnotenie kvality poskytovaných služieb, ktoré si zoberieme na mušku z viacerých strán,“ vysvetľuje Iveta Chovanová.
Nie je tajomstvo, že Liptáci sa nechali inšpirovať hodnotením francúzskeho Michelinu, ktorý v rámci Európy prisúdil tri hviezdičky len 15 reštauráciám v štyroch krajinách. Toto vyznamenanie si zaslúžia len zariadenia, ktoré sú ozdobou daného mesta alebo regiónu a snúbia v sebe kreativitu, hravosť a precíznosť.
„To, že Michelin dosiaľ o slovenské reštaurácie nejaví záujem, niečo znamená. Napriek tomu, že úroveň našej gastronómie sa postupne zlepšuje, stále máme na čom pracovať. Osobne som si vyskúšal pôsobenie v reštauráciách všetkých troch kategórií ocenených michelinovskými hviezdami a musím povedať, že to, čoho som bol svedkom, hraničí s perfekcionizmom. Ruku na srdce, neviem o jedinom zariadení na Slovensku, ktoré by spĺňalo takéto kritériá,“ zdôrazňuje uznávaný šéfkuchár s bohatými zahraničnými skúsenosťami Gabriel Kocák.
Napriek tomu, že domáce hodnotenie nebude natoľko prísne ako u prestížnej francúzskej spoločnosti, hviezdy kvality sa nechcú na Liptove rozdeľovať zadarmo.
„Bola by to dehonestácia značky a klamanie jednak prevádzkovateľov reštaurácií a samozrejme aj hostí. Verím, že samotní klienti sa časom začnú orientovať podľa certifikátov kvality a pre majiteľov reštaurácií bude česť, ak ich zariadenie získa takéto ocenenie. Boli by sme šťastní, keby sa úroveň gastronómie na Liptove neustále zvyšovala a verím, že medzi hoteliermi sa o Liptovskú hviezdu rozpúta zdravý boj,“ dodáva Darina Bartková.
Hodnotenie liptovských reštaurácií potrvá necelé dva mesiace a jeho výsledky zverejnia pred otvorením zimnej turistickej sezóny.