Profesionálni inšpektori viac ako mesiac brázdili Liptov a navštívili vyše dve desiatky reštauračných zariadení. Výsledok ich inšpekcií bude musieť v nasledujúcich týždňoch spracovať hodnotiaca komisia, ktorá má rozhodujúce slovo pri udeľovaní hviezd.
„Opäť sa nám potvrdilo, že tento druh projektov môže pozdvihnúť kvalitu služieb na Liptove. Odhalí naše slabiny a pomôže nám stavať na našich silných stránkach. Aj v cestovnom ruchu totiž platí, že láska k regiónu ide cez žalúdok. Preto by sme boli radi, keby sa do Liptova zamilovalo čo najviac návštevníkov a vracali sa k nám pravidelne,“ hovorí riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.
Hodnotiace hárky sa zaplnili od vrchu až po spodok. Niektorí majitelia reštaurácií budú s bodovým ohodnotením spokojní, iných možno prekvapí. Je to však objektívny obraz toho, čo sa v skutočnosti deje na tej ktorej prevádzke.
„Chýb je ešte stále dosť, no najmä kvalitnejšie reštaurácie dosahujú slušnú úroveň. Nechcem predbiehať, no už teraz môžem prezradiť, že niektoré z nich si zaslúžia Liptovskú hviezdu. Verím, že ich majiteľom pomôže získať nových zákazníkov a zároveň toto ocenenie budú brať aj ako záväzok. Vždy je totiž oveľa zložitejšie cenu obhájiť, najmä keď ste pod tlakom očakávaní. Udržať si vysokú úroveň dokážu len tí najlepší a takých v našom regióne potrebujeme stále viac,“ avizuje členka hodnotiacej komisie a zároveň Hotelierka roka 2013 Iveta Chovanová.
Liptáci sa netaja, že ich ambíciou je stať sa celoročnou destináciou a jedným z najlepších turistických stredísk minimálne v strednej Európe. Vybudovanie etablovanej a zároveň všeobecne rešpektovanej značky, akou je Liptovská hviezda, je len ďalší krok k naplneniu tohto cieľa.
Na finálnu fázu hodnotenia sa teší aj populárny šéfkuchár Gabriel Kocák, ktorý desať rokov varil v prestížnych reštauráciách ovenčených michelinskými hviezdami.
„V našich podmienkach je doslova umenie prevádzkovať kvalitný podnik. Zo škôl zväčša vychádzajú ľudia, ktorých varenie nebaví, mnohí sa prispôsobia volaniu po lacných jedlách na úkor kvality, máme tu rôzne nariadenia a podmienky, ktoré tlačia šéfkuchárov do varenia z polotovarov. Všetci tí, ktorí s týmto dokážu bojovať, si zaslúžia môj obdiv a myslím si, že niektorí z nich sú aj vážni adepti na Liptovskú hviezdu. Poctivá gastronómia totiž nie je o tom, že zjem čokoľvek, lebo som hladný, ale o čerstvosti, kreativite, chuti a samozrejme aj o rozumnej cene,“ upozorňuje Gabriel Kocák.
Zimná sezónu na Liptove oficiálne otvoria už 5. decembra a najlepšie reštaurácie do nej po prvý raz v histórii vstúpia ovenčené Liptovskými hviezdami.