Mak je tradičná slovenská plodina. V súčasnosti už jeho pestovanie nie je také rozšírené, ale mak zostal obľúbenou súčasťou nášho jedálneho lístka. Dnes sa na Slovensku pestujú štyri potravinárske odrody maku: modrá, sivá, hnedá a albínsku biela, chuťovo veľmi osobitá. No chuť všetkých štyroch odrôd stojí za to.
Vyskúšajte ju v skvelých koláčoch, slaných aj sladkých, tradičných či moderných, inšpirovaných medzinárodnou kuchyňou. Zoznámte sa s makovým olejom a makovou múkou, vyrobte si makové mlieko, makové pesto alebo smoothie. Presvedčte sa, že mak nepatrí len do tradičnej štrúdle, mrežovníka, buchiet či na rezance, ale pripravíte z neho cheesecake, makrónky, panna cottu, krehké Pavlovovej tortičky s makovou šľahačkou alebo griotkové tartaletky.
Nič to, ak budete mať maku plné zuby!
Autorke Márii Abrahámovej v záplave kuchárskych kníh chýbalo niečo ako maková cukráreň. Spojila sa s farmárkou Gabrielou Čechovičovou, ktorá jej postupne vyrozprávala svoj makový príbeh, podelila sa so svojimi skúsenosťami a v knihe nájdete aj niekoľko jej obľúbených receptov. A tak spoločnými silami stvorili knižku, ktorá by mala informovať, zaujať i chutiť.
Maková knižka vychádza na 224 stranách.
Maloobchodná cena 14,90 €.