Balkóny a lodžie našich bytov môžeme využiť aj na pestovanie zelene užitočnej pre našu kuchyňu. Potrebujeme na to vhodnú nádobu, dobrú zeminu a trocha starostlivosti.
Najužitočnejšie sú zelené vňate, ako pažítka, petržlen, zeler a cibuľka, ktoré majú široké použitie v kuchyni a sú bohaté na vitamíny. Navyše nie sú náročné na pstovanie. Pri dobrej starostlivosti môžeme však dopestovať na balkóne i náročnejšiu zeleninu, ako sú rajčiny, fazuľka, paprika a reďkovka.
Nádoba na pestovanie musí však vyhovovať veľkosťou a hĺbkou, nesmie kaziť vzhľad balkóna a musí byť tak umiestnená, aby z nej pri polievaní nevytekala voda. Špecializované predajne ponúkajú dostatok vhodných nádob, od črepníkov z hliny či umelej hmoty po žliabky rôznych veľkostí a z rôznych materiálov. Na pestovanie rajčín môžeme použiť aj vrecia z hrubšej fólie.
Zemina - je potrebné kúpiť kvalitnú zeminu, akú predávajú v kvetinárstvach na presádzanie kvetov (nie samotná rašelina). Zeminu si môžeme aj namiešať z rovnakého dielu rašeliny, pôdy zo záhradky alebo z poľa a jemného piesku. Pri miešaní je vhodné pridať kombinované hnojivo. Treba dodržať návod na dávkovanie, po nadmerných dávkach rastliny odumierajú, hnojivo ich spáli.