Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

2017
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Dožinkové tradície ovládnu Trebišov dátum pridania
24-08-2017


Poďakovanie za úrodu, dožinky či obžinky. Pradávny zvyk osláviť nielen plody zeme, ale i ľudskú prácu, prináša veselú dožinkovú náladu do Trebišova každoročne koncom augusta. Aj tento rok je podujatie Chlebom a vínom súčasťou výberu 10 najlepších v celom Košickom kraji.


Sobota už bude patriť dožinkovým slávnostiam so všetkým, čo k nim patrí. Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začne poludňajšou liturgiou, následne sa sprievod s dožinkovým vencom pohne cez mesto smerom ku kaštieľu. V areáli kaštieľa návštevníci uvidia premenu obilia na múku a chlieb, hrozna na šťavu a víno na strojoch a spôsobmi, ako to kedysi robili naši prarodičia.

„Vo výbere TOP podujatí Terra Incognita nenájdete ani jedno, ktoré by sa podobalo na iné. Nadchádzajúce dožinkové slávnosti v Trebišove žiaria na tejto palete jasne odlišnou farbou a dôvod je jednoduchý – návštevníkom ponúkajú akési cestovanie v čase. Nielen najmladšia generácia má možnosť spoznať zvyky našich predkov, technologické postupy a nástroje, ktoré dnes už nahradili tie pokrokovejšie. Zároveň môžu návštevníci nasať atmosféru osláv úrody, akú dnes asi väčšina z nás, najmä ak žijeme v mestách, nepozná,“ zhodnotila prínos podujatia výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Ochutnávky tradičnej i súčasnej gastronómie Maďarska, Poľska a Čiech, ale aj zemplínskych jedál, prilákajú iste množstvo ochutnávačov. „Nielen ochutnávať, ale aj vyskúšať si či aspoň sledovať varenie zameški alebo slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov, to je výzva pre gurmánov aj kuchárov,“ láka do Trebišova cez chuťové vnemy Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Degustovať sa bude aj víno a tí najsnaživejší môžu získať na Univerzite sv. Urbana diplom znalca Tokaja. Nielen na vlastné oči, ale aj na „vlastné ruky“ si návštevníci môžu vyskúšať pradenie na kolovrátku, tkanie pokrovcov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji alebo mútenie masla.

Na pódiu to bude pravá všehochuť, okrem vinárskych a kulinárskych či detských súťaží, ho podvečer ovládne energická Eva Máziková. Všetky deti, ktoré prídu s lampášikom, pódium spoločne so speváčkou rozžiaria. Dožinkový deň ukončí Mafia Corner, populárna (nielen) na východnom Slovensku.

Autor: zdroj Košice Región Turizmus
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio