Na hladinu cholesterolu v krvi ďalej vplýva cholesterol, ktorý sa nachádza v potravinách. Nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom cholesterolu zvyšuje riziko jeho zvýšenej hladiny v krvi. Hladinu cholesterolu v krvi priaznivo ovplyvňuje vláknina a vitamíny.
Ktoré potraviny obsahujú najviac cholesterolu?
Najviac cholesterolu obsahujú vajcia a výrobky, ktorých zložkou sú vajcia, živočíšne tuky, ako je maslo, slanina, škvarky, bravčové mäso, tučné druhy mäsa, údeniny, vnútornosti, tučné mliečne výrobky (smotana, smotanové jogurty, syry s vysokým obsahom tuku v sušine) a plnotučné mlieko.
Ktoré potraviny obsahujú najmenej cholesterolu?
Najvhodnejšími potravinami sú rastlinné tuky a oleje, surová zelenina, najmä cibuľa, pór, cesnak, ďalej ovocie, a to predovšetkým jablká. Veľmi dobré sú aj strukoviny (fazuľa), celozrnné pečivo pre vysoký obsah vlákniny. Z mäsa sa odporúča iba hydina, králik, ryby, a to najmä morské.
Mliečne výrobky cholesterol obsahujú, preto pri ich konzumácií musíme dať prednosť nízkotučným výrobkom pred smotanovými.