Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Cholesterol
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Ako bojovať proti vysokému cholesterolu dátum pridania
29-06-2014


Cholesterol je všeobecne ponímaný ako strašiak a zlo, ktoré nás smeruje k vážnym srdcovo cievnym ochoreniam a metabolickým poruchám. Nie je však cholesterol ako cholesterol.



V podstate ho delíme na dva druhy - v ľudovej reči na dobrý a zlý cholesterol. Čo však vlastne cholesterol je? Cholesterol je látka nerozpustná vo vode, nachádzajúca sa čiastočne v bunkách a čiastočne v krvi.
Keď hovoríme o „zlom“ cholesterole, bavíme sa o tom, ktorý nám koluje v krvi. Tento cholesterol, nakoľko nie je rozpustný, sa pohybuje v krvnom riečisku tak, že sa naviaže na transportné častice – lipoproteíny, ktoré majú nízku hustotu – z angl. low – density – lipoproteins. Vďaka týmto LDL časticiam sa tento cholesterol dostáva do tkanív a začína sa usadzovať v stenách ciev – spôsobuje aterosklerózu.
Cholesterol, ktorý sa naväzuje na lipoproteíny s vysokou hustotou – HDL z angl. high – densitylipoproteins sa zvykne označovať aj ako „dobrý“ cholesterol. V normálnom, zdravom organizme tvorí asi štvrtinu podielu cholesterolu v tele. Cholesterol HDL je veľmi dôležitý, nakoľko funguje ako čistič – vychytáva LDL cholesterol z krvi, prenáša ho do pečene, kde sa ďalej metabolizuje a tým znižuje riziko aterosklerózy. To znamená, že ak máme zlý pomer HDL a LDL cholesterolu, HDL je znížený a LDL zvýšený, máme vysoké riziko, že nás bude trápiť ateroskleróza.

Potraviny a cholesterol

Pri potravinách nehovoríme o dobrom a zlom cholesterole, toto rozdelenie sa používa iba pri jeho koncentrácii v krvi. V potravinách sa nachádza cholesterol ako látka, ale nemá zmysel, aby bol označovaný ako „dobrý či zlý“ – je len jeden. Je samozrejme veľmi dôležité, sledovať si skladbu stravy, ale treba si uvedomiť dôležitý fakt, a to že organizmus si vytvára cholesterol sám. Negatívny vplyv na výskyt vysokého LDL cholesterolu v krvi majú najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdeme v prvom rade v živočíšnych tukoch. To jednoducho povedané znamená, že čím viac živočíšnych tukov, tým vyšší LDL cholesterol. Ešte väčším nebezpečenstvom pre zdravú krv sú trans-mastné kyseliny, ktoré zvyšujú LDL cholesterol, a ešte k tomu znižujú podiel HDL cholesterolu. Pre ich škodlivosť je dobré držať denný príjem do 31gramov – zhruba tretinu dennej odporúčanej dávky tuku. Nachádzajú sa najmä v stužených tukoch, margarínoch a tzv. fastfoodoch.



Ako si dať cholesterol do poriadku?

Jednoznačne najjednoduchšou cestou na to, aby sme si dali do poriadku stav nášho cholesterolu je v prvom rade zmena životného štýlu. Ako najdôležitejší faktor tu vystupuje zmena stravovacích návykov, jedálneho lístka, zníženie hmotnosti a najmä zvýšenie podielu pohybovej aktivity. Zmena týchto faktorov má veľký vplyv a význam, nakoľko pomáha jednoznačne a celistvo. Popri kvalitnej strave je vhodné aj doplniť stravu o výživové doplnky na prírodnej báze, ktoré síce nenaradia liek v prípade vysokého cholesterolu, ale môžu byť účinnou pomocou v prípade, že sa cholesterol začína pomaly zvyšovať, ale lieky ešte nie sú nutné.

DESATORO PRE ZDRAVÝ METABOLIZMUS
• Menej nasýtených tukov v strave /hlavne tuky živočíšneho pôvodu/
• Viac nenasýtených tukov /rastlinné oleje, orechy/
• Menej vyprážaných a fastfoodových jedál
• Viac vlákniny /celozrnné potraviny, ovocie, zelenina/
• Zníženie príjmu jednoduchých sacharidov
• Zníženie hmotnosti
• Pravidelný pohyb
• Menej alkoholu
• Nefajčenie
• Pozitívne myslenie

Normy hladiny tukov v krvi
• 5 – celkový cholesterol – nižšie hodnoty sú považované za normálne
• 3 – LDL cholesterol – je pozitívne ak sú nižšie hodnoty, u pacientov, ktorí majú dva a viac rizikových faktorov aterosklerózy, je táto hodnota pod 2,5 a u vysokorizikových pacientov (po infarkte) by mala byť pod 1,8
• 2 – triglyceridy – sú žiaduce hodnoty ideálne pod 1,7. Často bývajú zvýšené u diabetikov a obéznych pacientov.
• 1 – HDL cholesterol – tento cholesterol nás chráni pred aterosklerózou, sú ideálne hodnoty vyššie ako 1. Ak je hodnota vyššia ako 1,6, je možné odrátať z hľadiska prognózy jeden rizikový faktor. Ľudia s vysokým HDL cholesterolom (nad 2,0), sa často dožívajú vysokého veku, samozrejme kým nemajú iné rizikové faktory aterosklerózy.

PRÍZNAKY A PREJAVY VYSOKÉHO CHOLESTEROLU

Problém vysokého cholesterolu je najmä ten, že sa neprejavuje. Vysoký cholesterol je v podstate hodnota, a nie choroba. Hladina cholesterolu nám však dáva informáciu o zvýšenom riziku vzniku ischemickej choroby srdca – angíny pectoris, srdcového infarktu – najčastejšej príčiny úmrtnosti u nás. Preto sa robia merania cholesterolu u pacientov, aby sa zachytili zvýšené hodnoty zavčasu, pacient má tak možnosť byť pripravený na riziká a má šancu zmeniť svoju životosprávu.

Jediným prejavom zvýšeného cholesterolu je teda jeho zvýšená hladina v krvi. Následok zvýšenej hladiny je ukladanie cholesterolu na steny ciev – vzniká nám ateroskleróza.
Rovnako je veľmi užitočné si uvedomiť, že jedna z foriem cholesterolu je celkovo dedičná. Ak človek dostane vo svojej genetickej výbave náchylnosť k zvyšovaniu cholesterolu, je v riziku už od detstva. V extrémnom prípade, ak zdedí náchylnosť po obidvoch rodičoch, stáva sa obeťou infarktu aj vo veľmi mladom veku.

LIEČBA CHOLESTEROLU STATÍNMI

Statíny znižujú cholesterol tým, že zabraňujú hlavnému enzýmu 3-hydroxy-3metyl glutarylCoAreduktáze vytvárať cholesterol. Takouto biochemickou cestou sa tvorí aj dôležitý bunkový energetický faktor – koenzým Q10. Blokovaním aktivity HMG- CoAreduktázystatínmi sa preto súčasne zabraňuje tvorbe koenzýmu Q10.

Statíny patria k najúčinnejším liekom na znižovanie hladiny LDL cholesterolu a na prevenciu srdcových chorôb, infarktu a smrti.
K statínom radíme: lovastatín, pravastatín, simvastatín, fluvastatín, atorvastatín a rosuvastatín. Tieto liečebné látky znižujú tvorbu cholesterolu v tele a vďaka nim je možné znížiť hladinu LDL cholesterolu o 20 a v niektorých prípadoch až o 60 percent. K tomu ešte statíny znižujú hodnoty triglyceridov a niektoré dokonca zvyšujú hladinu HDL cholesterolu. Vo všeobecnosti, statíny majú menej vedľajších účinkov ako íné lieky na znižovanie hladiny tukov. Niekedy, hoci zriedkavo sa spájajú s poškodením svalov, alebo pečene. Pacienti s vážnym ochorením obličiek by ich mali užívať veľmi opatrne.

Riziká užívania statínov

Pacienti, ktorí užívajú statíny, majú pomerne veľké reziduálne riziko nepriaznivých účinkov. Statínovámyopatia - prejavuje sa ako myalgia, myozita a ako najťažší prejav raddomyolýza je najčastejší negatívny klinický prejav statínovej liečby. Ako prevencia slúži zníženie dávky statínov, vyhýbanie sa súčasnej liečbe liekmi s identickou metabolickou cestou odbúravania. V prípade, že sa objavili závažné klinické, hepatálne či symptomatologické príznaky, je jediným účinným prostriedkom ukončenie liečby. Klinicky významné lieky, ktoré interferujú s liečbou statínmi, sú fibráty, kalciové antagonisty, makrolidové antibiotiká, azolové antimykotiká, ale i grapefruitová šťava. Úplne nedávno US FDA vydala varovanie, že statíny môžu zvyšovať riziko diabetu a môžu zhoršovať glykemickú kontrolu.

MOŽNOSTI VYUŽITIA PRÍRODNÝCH VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOV

Vedci sa neustále pokúšajú objaviť prírodnú látku, ktorá by mala silu a schopnosť pomôcť organizmu udržať si jeho vlastnými silami priaznivú hladinu cholesterolu. Podarilo sa im objaviť látku Monakolín K, ktorá bola testovaná štúdiami a zistil sa jej priaznivý účinok na udržiavanie priaznivej hladiny cholesterolu v krvi. Táto látka sa nachádza v červenej fermentovanej ryži. Na našom trhu sa už začali objavovať prvé prípravky, ktoré túto látku obsahujú a umožňujú tak pacientom pomáhať si aj inou cestou než akou je liečba statínmi.

Autor: Petra Stríbrnská
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov