Čo je to cholesterol?
Cholesterol a tuk, nie je to isté. Cholesterol je tuk ako substancia prítomná vo všetkých potravinách živočíšneho pôvodu - mäso, hydina, ryba, mlieko a mliečne výrobky, vaječný žĺtok. Nemastné mäso, aj "tučné" mäso a koža z hydiny obsahujú cholesterol.
V mliečnych výrobkoch je cholesterol väčšinou tukom, takže nízkotučné výrobky obsahujú menej cholesterolu. Žĺtka z vajíčka a vnútornosti (napríklad pečeň) majú veľmi veľa cholesterolu.
Jedlá raslinného pôvodu neobsahujú cholesterol.
Pridávaním tukov do potravín sa zvyšuje cholesterol v krvi a takisto sa zvyšuje riziko infarktu.
Niektorí odborníci odporúčajú prijať za deň celkovo max. 300 mg tukov.
Nie je potrebné vylúčiť všetky jedlá z jedálnička, ktoré obsahujú veľa cholesterolu. Môžete zjesť 3 alebo 4 vajíčka (myslíme žĺtka) za týždeň, ale netreba zabudnúť na to, že sa nachádzajú ako surovina v pečených produktoch a krémoch.
Kde je cholesterol?
