Výhodou týchto mliek je, že sú zásadité a neprekysľujú náš organizmus na rozdiel od džúsov alebo od umelých príchutí.
Platí to však len v prípade, že ich neosladíme, ale ich budeme piť ako osviežujúci nápoj, v lete aj s kockami ľadu. Komu cukor bude chýbať, oslaďte si nápoj medom.
Potrebujeme:
mak
pitnú vodu
Príprava:
Večer nasypeme do pohára nemletý mak a zalejeme ho vodou v pomere 1:5. Tento pomer nie je striktne daný, skúšajte taký, aký vám bude najviac chutiť. Zmes necháme postáť pri izbovej teplote. Ráno poriadne pomixujeme a precedíme. Takto vzniknuté makové "mlieko" môžeme osladiť medom, použiť na prípravu kakaa alebo ho vypiť bez pridania čohokoľvek.
Ako sme už spomínali, na mlieko z orechov, mandlí alebo kokosu stačí, aby suroviny postáli len 3-4 hodiny.