Marhuľové knedle © BMLFUW/ Rita Newman
Aj chuť wachauských marhuľových knedlí je úplne výnimočná: Ľahké hebké tvarohové cesto plnené šťavnatými marhuľami urobí niekedy aj z najzarytejšieho jedáka mäsa sladkú maškrtnú mačičku…
Potrebujeme (pre 4-6 osôb):
• 1 kg varených zemiakov (múčny druh)
• 300 g múky
• 2 PL kyslej smotany
• 20 g masla
• 1 vajce
• soľ
• 12 marhúľ
• 12 kociek cukru
• 100 g masla
• 3 PL strúhanky
• cukor
Na kompót:
• 500 g marhúľ
• 50 ml vody
• 60 g cukru
• šťavu z 1 citróna
Doba prípravy: 35 minút
Príprava:
Zemiaky uvaríme a ešte za tepla roztlačíme. Dobre zmiesime s múkou, vajcom, kyslou smotanou a roztopeným maslom. Ochutíme štipkou soli. S rúčkou varechy odstránime z marhule kôstku a vložíme kocku cukru. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme obdĺžniky. Položíme na ne marhule a obalíme cestom. Knedle necháme vylúhovať cca 10 minút v slabo osolenej vode. V hrnci speníme maslo a pridáme strúhanku. Krátko spolu opražíme a obalíme tým hotové knedle.
Na kompót zvaríme vodu, cukor a citrónovú šťavu. Pridáme nakrájané a vykôstkované marhule a za stáleho miešania uvaríme domäkka. Vychladený kompót podávame s knedľami.