Potrebujeme:
5 ks jabĺk
0,5 l mlieka
1 sendvič
granko
2 vajcia
250 g tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
Škorica, hrozienka a vlašské orechy podľa chuti
Príprava:
Pekáč alebo zapekaciu misu vymastíme maslom a
vysypeme grankom. Jablká olúpeme, nastrúhame na
hrubšom strúhadle a premiešame so škoricou, podľa chuti
pridáme hrozienka. Sendvič (prípadne iné svetlé pečivo)
namočíme do vlažného mlieka ochuteného grankom podľa
chuti. Plátkami pečiva vyskladáme dno zapekacej
nádoby a posypeme vrstvou granka.
Tvaroh vyšľaháme s vanilkovým cukrom a dvoma vajciami.
Pripravený krém natrieme na pečivo v zapekacej mise. Na
tvarohovú náplň potrieme zmes z jabĺk, škorice, prípadne
hrozienok. Môžeme posypať nadrobno nasekanými
vlašskými orechmi. Poukladáme ďalšie kúsky namočeného
sendviča a pokračujeme vo vrstvách, až je zapekacia misa
plná. Poslednú vrstvu tvorí namočený sendvič, ktorý
prelejeme zvyšným kakaovým mliekom.
Žemľovku pečieme asi 30 minút dozlatista v rúre predhriatej na 180 °C. Podávame posypanú práškovým cukrom, kto chce aj s grankom.