Čaj nášmu telu nielen dodá príslušné liečivé substancie, ale ponúka i niečo navyše - možnosť v pokoji sa posadiť, vnímať chuť čaju a jeho lahodnú vôňu,
načerpať nové sily a na chvíľu zabudnúť na bláznivý svet okolo nás.
Príprave čaju musíme venovať náležitú pozornosť. Najvhodnejšie je čaj pripravovať v sklenenej, porcelánovej
alebo neobitej smaltovanej nádobe. Čaj nepripravujeme ani neuschovávame v kovových nádobách. Čaj cedíme cez nekovové sitko.
Bylinkové nápoje pijeme teplé podľa druhu nemoci. Prieduškové čaje sú lepšie teplejšie, čaje na zažívanie pijeme chladnejšie. Sladiť bylinkové čaje môžeme cukrom alebo medem, ale len vtedy, ak to
nevylučuje to povaha nemoci (diabetes, črevné choroby). Ale aj tu platí: radšej nedosladiť, než presladiť.
Čaj sa pripravuje v podstate tromi spôsobmi, ktoré môžeme podľa potreby i kombinovať.
ODVAR - je to za varu získaný vodný výluh. V uzatvorenej nádobe sa rastlinné časti varia 5 - 15 minút a ešte se nechajú 15 minút vylúhovať. Takto sa pripravujú nápoje z tvrdých častí (z driev, kôr, koreňov).
NÁLEV - je to za tepla získaný výluh. Táto forma prípravy je šetrnějšia. Droga sa preleje vriacou vodou, nádoba sa prikryje a nechá 15 minút vylúhovať, potom sa scedí. Je to najbežnejšia forma prípravy bylinného čaju.
MACERÁT - je výluh drog za studena. Je to najšetrnejšia forma prípravy a používa sa vtedy, keď sa účinné látky teplom rozkladajú. Droga sa preleje studenou vodou a nechá až 12 hodín stáť pri izbovej teplote. Takto je dobré pripravovať maceráty z drôg, ktoré obsahujú slizy a škroby (napr. ľanové semínko, koreň ibiška).
Liečivé čaje pijeme zvyčajne asi 10 dní, pretože v tej dobe sa musí dostaviť účinok. Pri čistiacich kúrach neuškodí dlhotrvajúca liečba. Vodné výluhy z bylín nie sú stále, rýchlo sa kazia a plesnivejú. Preto dbáme na to, aby bol liečivý čaj vždy čerstvo pripravený.