Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Dobré rady
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Ako používať liečivé rastliny dátum pridania
10-04-2007


Bylinky môžeme používať v mnohých liekových formách, medzi ktorými zostáva kráľovnou bylinkový čaj.


Čaj nášmu telu nielen dodá príslušné liečivé substancie, ale ponúka i niečo navyše - možnosť v pokoji sa posadiť, vnímať chuť čaju a jeho lahodnú vôňu, načerpať nové sily a na chvíľu zabudnúť na bláznivý svet okolo nás.

Príprave čaju musíme venovať náležitú pozornosť. Najvhodnejšie je čaj pripravovať v sklenenej, porcelánovej alebo neobitej smaltovanej nádobe. Čaj nepripravujeme ani neuschovávame v kovových nádobách. Čaj cedíme cez nekovové sitko.

Bylinkové nápoje pijeme teplé podľa druhu nemoci. Prieduškové čaje sú lepšie teplejšie, čaje na zažívanie pijeme chladnejšie. Sladiť bylinkové čaje môžeme cukrom alebo medem, ale len vtedy, ak to




nevylučuje to povaha nemoci (diabetes, črevné choroby). Ale aj tu platí: radšej nedosladiť, než presladiť.

Čaj sa pripravuje v podstate tromi spôsobmi, ktoré môžeme podľa potreby i kombinovať.
ODVAR - je to za varu získaný vodný výluh. V uzatvorenej nádobe sa rastlinné časti varia 5 - 15 minút a ešte se nechajú 15 minút vylúhovať. Takto sa pripravujú nápoje z tvrdých častí (z driev, kôr, koreňov).
NÁLEV - je to za tepla získaný výluh. Táto forma prípravy je šetrnějšia. Droga sa preleje vriacou vodou, nádoba sa prikryje a nechá 15 minút vylúhovať, potom sa scedí. Je to najbežnejšia forma prípravy bylinného čaju.
MACERÁT - je výluh drog za studena. Je to najšetrnejšia forma prípravy a používa sa vtedy, keď sa účinné látky teplom rozkladajú. Droga sa preleje studenou vodou a nechá až 12 hodín stáť pri izbovej teplote. Takto je dobré pripravovať maceráty z drôg, ktoré obsahujú slizy a škroby (napr. ľanové semínko, koreň ibiška).

Liečivé čaje pijeme zvyčajne asi 10 dní, pretože v tej dobe sa musí dostaviť účinok. Pri čistiacich kúrach neuškodí dlhotrvajúca liečba. Vodné výluhy z bylín nie sú stále, rýchlo sa kazia a plesnivejú. Preto dbáme na to, aby bol liečivý čaj vždy čerstvo pripravený.

Autor: Roman Baro
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov