To sú závery štúdie vykonanej v časopise "Heart". Na University Hospital v Zürichu sú porovnané efekty pôsobenia čiernej a bielej čokolády na krvný obraz u 20 mužov, závislých na cigaretách. Aktívita endotelu (bunková výstielka ciev) a krvných doštičiek, ktoré sa zúčastňujú pri tvorbe krvných zrazenín je stále narušovaná, čo spôsobuje nepriechodnosť a kôrnatenie artérií. Predtým než mužom podali 40 gramov čokolády, boli fajčiari odborníkmi požiadaní, aby sa zdržali konzumácie iných potravín bohatých na antioxidanty, ako sú cibuľa, jablká, kapusta a výrobkov na báze kaka počas 24 hodín. Už po dvoch hodinách vyšetrenia ultrazvukom bolo potvrdené, že čierna čokoláda významne zlepšila prietok krvi artériami a efekt trval nasledujúcich osem hodín. Analýzou krvi bolo potvrdené, že čierna čokoláda znížila pôsobenie krvných doštičiek o polovicu a zvýšila hladinu antioxidantov. Biela čokoláda nepôsobila ani na endotel ani na krvné doštičky a ani na hladinu antioxidantov v krvi. Podľa odborníkov čierna čokoláda obsahuje viac antioxidantov ako červené víno, zelený čaj alebo lesné ovocie.