Jablkový ocot je odpradávna tradičným prostriedkom ľudového liečiteľstva na rôzne neduhy. Rovnako ako jablká obsahuje vysoký podiel draslíku. Jablkový ocot pôsobí profylakticky i liečivo. Pomáha pri reumatizme, prechladnutí, celkovom vyčerpaní, bolestiach hlavy a v krku, kožných onemocneniach pri zlom metabolizme a trávení.
Jablkový ocot si môžete veľmi jednoducho pripraviť i doma (alebo ak nemáte zo záhrady dostatok jabĺk - môžete ho kúpiť v obchode i vo forme tabletiek) v kuchyni.
Potrebujeme:
1 kg zdravých jabĺk,
vodu
väčšiu sklenenú nádobu s vrchnákom.
Príprava:
Jablka umyte, nastrúhajte aj so šupkou a jadrovníkom, vložte do sklenenej nádoby a zalejte prevarenou vodou tak, aby siahala päť centimetrov nad jablká (budete potrebovať cca 3 litre vody na jeden kilogram jabĺk). Zatvorte viečkom a nechajte týždeň na teplom mieste. Dvakrát za deň odklopte a premiešajte. Po týždni sceďte, opäť uzavrite nádobu a dajte na ďalších 14 dní na tmavé miesto. Po 14 dňoch preceďte cez plátno, nalejte do fliaš, zatvorte a uchovávajte v chladničke.
Pár dobrých rád čo s jablkovým octom:
- Skúste vypiť ráno nalačno pohár vlažnej vody s dvomi lyžicami jablkového octu a dvomi lyžičkami medu. Tento nápoj prospieva tráveniu tým, že podporuje intenzívnejšie spaľovanie potravy, šetrne povzbudí činnost čriev a tlmí chuť k jedlu.
Jablkový ocot by v žiadom prípade nemali užívať ľudia trpiaci vredovými chorobami.
- Pri bolestiach v hrdle sa odporúča niekoľkokrát denne kloktať roztokom pripraveným z jablkového octu (tj. do pohára vody 2 lyžičky octu).
- Po celodennom chodení uvítajú unavené nohy osviežujúci kúpeľ s prídavkom jablčného octu.
- Ak máte vlasy bez lesku, opláchnite ich po umytí vodou s jablkovým octom.