Maliny obsahujú vitamín C a vitamín A, horčík, fosfor, železo a draslík. Ďalej aj kyselinu mravčiu, citrónovú, jablčnú, pektín a triesloviny.
Využívajú sa proti šerosleposti, sú doplnkom porúch videnia. Sú močopudné aj žlčopudné doporučujú ich aj pri reumatizme tiež ľadvinových aj pečeňových poruchách.
Pomáhajú aj pri vylučovaní škodlivých látok z tela.Vďaka malým zrnkám urýchľujú pohyb čriev a vyprázdňovaniu.
Červené farbivo, ktoré obsahujú maliny je zdrojom antioxidantov, významných pri prevencii civilizačných chorôb.
Záhradné maliny vyháňajú dlhé „šlahúne“, preto potrebujú oporu. Dobre poslúži drátený plot.
Po oberačke výhony je potrebné skrátiť nízko nad zemou, na jar skoro vyrastú. Tohtoročné
výhonky je potrebné prebrať a ponechať iba tie zdravé a silné, malo by ich byť 6 až 8 na meter výsadby.