Každá ríbezľová bobuľka obsahuje 2 miligramy vitamínu C. 35 - 40 ríbezlí teda stačí na pokrytie dennej potreby. Ríbezľové farbivo obsahuje karotény, z ktorých pri látkovej premene vzniká vitamín A - ďalší dôležitý ochranca imunity. Vitamín A chráni sliznice, stimuluje bunkový metabolizmus, teda prirodzeným spôsobom osviežuje a vitalizuje celý organizmus.
Ríbezle obsahujú veľa niacínu (dôležité pre nervy), kyseliny pantoténovej (vitamín dôležitý pre zásobovanie bunike kyslíkom a pre zdravé vlasy) a draslíka (pôsobí odvodňujúco a zásobuje organizmus živinami). Takisto obsahujú veľa vápniku, železa, horčíka a mangánu.
Liečivé účinky:
- posilňujú imunitný systém
- aktivizujú bunkový metabolizmus a krvotvorbu
- chránia bunky pred voľnými radikálmi
- chránia sliznice
- upokojujú nervy a zlepšujú náladu
- podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť
Ríbezle by sme nemali dlho skladovať, ale čo najrýchlejšie spracovať alebo zjesť. Ríbezle umyjeme, tenké stopky odstránime a spracujeme podľa chuti. Ľudia trpiaci pálením záhy by nemali konzumovať priveľa kyslého ovocia, teda ani ríbezlí.
Najvhodnejšie je zbierať ich ráno alebo v podvečer, najmä pri plnej zrelosti plodov. Nazberané ovocie dáme ihneď do tieňa, aby sa na slnku nesparilo a nestratilo farbu.