Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Najobľúbenejšie ovocie - jablko dátum pridania
04-10-2006


Jablko je najobľúbenejším ovocím našich starých mám - pestovali ich najmä pre vysoký obsah pektínu. Jablko obsahuje až 30% tejto veľmi potrebnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu, resp. krvných tukov, viaže jedovaté látky ako olovo a ortuť.



Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov, v šupke nepatrné množstvo mastných kyselín. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky.
Pri dozrievaní na strome sa v jablku hromadí veľké množstvo vitamínu C. Vitamín C má v jablku mimoriadne vhodné prostredie, lebo bioflavonoidy a iné rastlinné látky ho v ňom chránia pred predčasnou oxidáciou.

Jablko v ľudskom tráviacom trakte preto pôsobí blahodarne proti mnohým neduhom:

  • znižujú krvný tlak
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • prečisťujú črevá
  • posilňujú imunitný a srdcovo-cievny systém
  • spevňujú cievy, najmä slabé žily
  • posilňujú ďasná

  • Dve surové jablká denne blahodarne pôsobia na našu látkovú premenu. Najmä šupka je bohatá na živiny. Okrem iných obsahuje dôležité nenasýtené mastné kyseliny, horčík, karotény a železo.
    Dovozovým jablkám pred prepravou i po nej vzhľad jabĺk zlepšujú rôznymi rafinovanými kozmetickými prostriedkami ako sú šelaky, vosky, kyselina benzoová a živice. Jedy a škodliviny môžu prenikať aj do šupky a do dužiny jabĺk. Preto by sme sa nemali dať zlákať krásnym ovocím z dovozu, ale radšej siahnuť po tuzemských bilogicky pestovaných jablkách, ktoré neobsahujú škodliviny. Tie môžeme bez obáv konzumovať aj so šupkou plnou živín.

    Autor: Jozef Pravl
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 2



    1 Senciová 20-11-2008 | 19:46:26
    napíste ake vitaminy ma v sebe jablko

    2 Jozef Pravl 21-11-2008 | 8:46:34
    Jablko v sebe ukrýva vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. Väčšina z nich je ukrytá pod šupkou, preto by sme ho mali jesť celé, t.j. neošúpané.




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov