Základom tohoto pozitívneho javu je, že jablká obsahujú pektín, čo vedie k očividnému poklesu cholesterolu v krvi.
Jablko je teda potrava s mnohostranným účinkom. Zásobuje telo vitamínmi, nerastnými látkami, je výborným
potravinovým článkom pri cukrovke a iných chorobách. Dôležitý je napríklad obsah stopového prvku kália, veľmi potrebného pre normálny rast a tvorbu tkaniva. Lámavé nechty, rohovatenie kože na nohách, vypadávanie vlasov, to všetko poukazuje na nedostatočnú náhradu opotrebovaného tkaniva, na nedostatok kália. A pritom 100g jablka obsahuje až 120 g kália.
Jablká priaznivo vplývajú na:
Trávenie - pravidelné jedenie jabĺk zaručuje zdravý tráviaci trakt. Črevný katar môžeme vyliečiť zelenými jablkami s vysokým obsahom pektínov. Na celkové omladenie organizmu sa odporúča l jablkový deň.
Zuby - hryzenie do jablka osoží zubom i ďasnám. Slúži i na osvieženie dychu.
Obezita - kto sa chce zbaviť prebytočných kíl, mal by niektoré jedlá nahradiť jablkom. Jedno stredne veľké jablko obsahuje 40 kalórií.
Pre vzácny obsah rôznych látok majú sa jesť jablká často,napokon je to naše najprístupnejšie ovocie.
100 g jabĺk má tieto hodnoty:
Vitamín C 12 mg, kalcium 7 mg, kálium 140 mg, uhlohydráty 13 mg.
Obsah vitamínu C môže mať kolísavú hodnotu, záleží na klíme, dĺžke skladovania. Pretože výživné látky sa najviac nachádzajú pod kožou, treba jesť jablko neolúpané. Jablká poskytujú najmäpre diabetikov výborný základ pre prípravu rôznych chutných jedál.