Zloženie ovocia |
dátum pridania 28-02-2005 |
Ovocie obsahuje látky nevyhnutné pre výživu. Správnou konzerváciou sa skoro vôbec alebo len nepatrne znižuje výživná hodnota ovocia. Hlavné zložky ovocia sú cukry, kyseliny, minerálne látky a vitamíny.
Jednotlivé druhy ovocia majú priemerné charakteristické zloženie, ktoré ovplyvňuje ich vlastnosti,
výživnú hodnotu a spôsoby ich konzervovania. Prednosťou ovocia je pomerne nízka energetická hodnota
- energetický podiel ovocia v našej strave je len 1%. Naša strava má nezdravo vysokú energetickú hodnotu,
preto odborníci venujú pozornosť všetkým zdrojom s malou energetickou a vysokou biologickou hodnotou.
CUKRY sú najviac obsiahnuté v najjednoduchšej forme ako monosacharidy
(cukor ovocný a hroznový). Obsah cukru sa zrením zvyšuje, preto sa výrobky z menej zrelého ovocia musia viac sladiť.
KYSELINYobsahuje všetko ovocie, v bobuľovinách, v jadrovom a kôstkovom ovocí
prevláda kyselina citrónová, v hrozne kyselina vínna a citrónová. Niektoré druhy ovocia obsahujú
v nepatrnom množstve aj kyselinu šťaveľovú, octovú, mravčiu a iné. Kyslosť ovocných konzerv sa upravuje
kyselinou citrónovou alebo octovou.
VITAMÍNYsa v ovocí vyskytujú v pozoruhodnom množstve. Sú
nevyhnutné pre ľudský organizmus, ktorý si ich nedokáže sám vyrobiť.
Najdôležitejším vitamínom je vitamín C (kyselina askorbová). Organizmus musí denne prijať určité množstvo vitamínu C - denná
dávka je 50 až 100 mg. V ovocí je veľké množstvo C vitamínu najmä v čiernych ríbezliach, v šípkach,
jahodách, egrešoch a čučoriedkach. Najviac vitamínu C je v zrelých plodoch, prezrievaním ubúda. Vitamín C
je citlivý na teplo najmä za prístupu vzduchu, na svetlo a ničí sa pri dotyku so železnými, medenými a
pozinkovanými predmetmi. Preto sa musia používať nádoby sklenené, emailové, drevené, nerezové alebo z
plastických hmôt. Vitamín C ubúda dlhým skladovaním najmä v teplom prostredí. Je rozpustný vo vode, preto
treba umývať alebo variť plody celé a krátky čas, aby sa zbytočne nevyluhovali cenné živiny. V
kompótoch ostáva 50 až 70% pôvodného vitamínu C.
Vitamíny skupiny A sú ďalším dôležitým vitamínom. V ovocí sú prítomné najviac v podobe
provitamínu A, z ktorého sa v tráviacich orgánoch odštiepi účinný vitamín A1.
Najviac provitamínu obsahujú žlto a červeno sfarbené plody ako marhule, šípky,... Vitamíny skupiny A nie
sú také citlivé ako vitamín C, takže konzervovaním sa ich uchová okolo 90%.
- Ovocie
|
- Cukry
- v %
|
- Kyseliny
- v %
|
- Vitamín C
- v mg/100g
|
- Pektinové
- látky
|
Egreše
nezrelé |
2,5 |
2,3 |
25 |
+ + + + + |
Egreše zrelé |
5,0 |
1,6 |
40 |
+ + + + |
Baza - plody |
8,0 |
0,7 |
20 |
+ |
Čučoriedky |
6,5 |
1,2 |
8 |
+ + |
Broskyne |
8,0 |
0,7 |
15 |
+ + + |
Hrozno |
17,0 |
0,8 |
4 |
+ + |
Hrozno hybridy |
16,0 |
1,3 |
4 |
+ + + |
Hrušky
nezrelé |
6,5 |
0,4 |
5 |
+ + |
Hrušky zrelé |
10,0 |
0,3 |
10 |
+ |
Jablká
padané |
5,5 |
0,9 |
4 |
+ + + + + |
Jablká zrelé |
8,0 |
0,6 |
5 |
+ + + |
Jahody |
5,0 |
0,9 |
40 |
+ + |
Jarabinky |
7,0 |
2,7 |
80 |
+ + |
Dule |
5,0 |
0,7 |
15 |
+ + + + + |
Maliny |
6,0 |
1,5 |
20 |
+ + |
Marhule |
8,0 |
1,2 |
10 |
+ + + |
Ostružiny |
6,0 |
1,4 |
15 |
+ + |
Ríbezle
červené |
6,0 |
2,3 |
50 |
+ + + + |
Ríbezle
čierne |
7,0 |
2,7 |
200 |
+ + + + + |
Ringloty |
7,0 |
1,2 |
5 |
+ + + |
Šípky |
12,0 |
2,5 |
300 |
+ + + |
Slivky |
11,0 |
1,0 |
5 |
+ + + |
Trnky |
9,0 |
2,5 |
15 |
+ + + + |
Čerešne |
10,0 |
0,6 |
10 |
+ |
Višne |
9,0 |
1,6 |
15 |
+ |
Spracovanie ovocia
EGREŠE
nezrelé: kompót, nátierky
zrelé: víno, rôsol, nátierky
BAZA ČIERNA
zrelá: nátierky, víno, sirup
ČUČORIEDKY
zrelé: kompót, mušt, víno, nátierky
BROSKYNE
zrelé: kompót, džús, nátierky
HROZNO
zrelé: víno, kompót, mušt, sirup
HRUŠKY
nezrelé: kompót
zrelé: kompót, víno, mušt, sirup
JABLKÁ
padané: marmeláda, rôsol, nápoje
zrelé: víno, kompót, mušt, sirup, džús
JAHODY
zrelé: kompót, nátierky, džús, sirup
JARABINKY
zrelé: kompót, nápoje
DULE
zrelé: kompót, rôsol
MALINY
zrelé: sirup, kompót
MARHULE
zrelé: kompót, nátierky, džús
RÍBEZLE
zrelé: kompót, nátierky, džús, sirup, víno
ŠÍPKY
zrelé: víno, marmelády, sušené ovocie
SLIVKY
zrelé: kompót, nátierky, sušené ovocie
prezreté: lekvár, slivovica
ČEREŠNE
zrelé: kompót, sirup, víno
VIŠNE
zrelé: mušt, kompót, sirup, džús, víno
Autor: |
dg |
|
|
|
Reakcie na článok |
počet príspevkov: 7 |
| 1 | Iveta | 05-10-2009 | 14:35:22 | Mne sa to páči a použijem to na projekt z Biológie. :) |
| 2 | .. bez mena .. | 01-03-2012 | 17:34:55 | |
| 3 | Kuko | 01-01-2013 | 1:53:55 | Chcem sa spýtať či citrusové plody (pomaranče,citróny,mandarinky,...) alebo kiwi alebo ananás, atď. ... nepatria k ovociu?
Ďakujem. |
| 4 | jjfds | 19-02-2013 | 12:02:37 | velmi dobre |
| 5 | Nika | 23-02-2014 | 17:17:35 | Dobré :) |
| 6 | lucka | 14-12-2015 | 16:54:56 | je to veľmi dobré ja to použijem ako referát na hodinu:):) |
| 7 | kokot | 05-02-2018 | 14:47:51 | smemenio na nosio |
|
|